2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Intel heeft deze week de langverwachte opvolger van het Atom-platform gelanceerd. De chipset waarop de Atom draaide was nog vooral de verouderde i945GSE-chipset, daar komt dus nu verandering in.

Pine Trail, zoals het platform heet, is de volgende stap op het gebied van chipsets voor netbooks en entry-level desktops en brengt gunstige verandering met zich mee. Er is veel tijd gestoken in het nieuwe segment, maar met reden: door de recessie worden er steeds minder computers verkocht. Het laatste dat consumenten op willen geven is echter het surfen op het internet en dat is precies van het Atom-platform het meest voor gebruikt wordt.

Pine Trail heeft twee chips, in plaats van de drie van zijn voorganger, dit is gunstig voor de batterijduur en de prijs. Door minder chips op het moederbord kan deze namelijk met vier lagen printplaat gemaakt worden in plaats van zes. De geheugencontroller en de grafische kaart zitten tegenwoordig op dezelfde chip als de processor. De north- en southbridge worden geïntegreerd in één chip. Pine Trail zal voorlopig nog met DDR2 werken, maar later in 2010 zal er ook ondersteuning voor DDR3 komen.



Er komen drie nieuwe Atom-processors uit, te weten:

Nummer Kloksnelheid Aantal cores Cache Geheugen ondersteuning Verbruik in Watt
N450 1660Mhz 1 512kB DDR2-667 5,5
N410 1660Mhz 1 512kB DDR2-667/800 10
N510 1660Mhz 2 1MB DDR2-667/800 13

De N450 zal voor netbooks uitkomen en de D510 & D410 voor Entry-level desktops. Door de verbetering met betrekking tot het stroombeheer zal de Atom voor netbooks twintig procent minder stroom gebruiken, terwijl de chip zestig procent kleiner is. Voor de desktop-processors is de winst nog groter, vijftig procent minder stroomgebruik bij een reductie van de grootte met zeventig procent. Het is wel duidelijk zijn dat Intel heer en meester is in dit low-budget segment. De Geode van AMD is (nog) nergens te zien en hoe kan NVIDIA een concurrerende chipset neerzetten als de GPU, het grootste verkoopargument, al in de Intel CPU is geïntegreerd?