1 min

Een Duitse encryptiespecialist genaamd Karsten Nohl liet weten de geheime code te hebben gekraakt waarmee de meeste mobiele telefoongesprekken worden versleuteld.

Het gekraakte GSM-algoritme is inmiddels 21 jaar oud en wordt nog steeds door 80 procent van de mobiele telefoongesprekken wereldwijd gebruikt. Nohl legt met het kraken van het algoritme gaten in het GSM-systeem bloot. De GSM Association vindt het onwaarschijnlijk dat Nohl de code daadwerkelijk heeft gekraakt en beschouwd de pogingen van de specialist als illegaal. Karsten Nohl liet op de Chaos Communication Congres in Berlijn dat het hem gelukt was de GSM-beveiliging te kraken. Ook liet hij weten dat het codeboek via torrents te downloaden is.

Het 64-bits A5/1-algoritme wat inmiddels al 21 jaar oud is werd nu dus gekraakt. Er is al enige tijd een veel moderner algoritme in omloop alleen deze wordt maar weinig gebruikt. Ook bij bijvoorbeeld netwerken wordt al veel vaker gebruik gemaakt van 128-bits versleutelingen. Eerder dit jaar slaagde Nohl er ook in om het algoritme dat draadloze huistelefoons beveiligd te kraken. Als gevolg daarvan werd het algoritme drastisch gewijzigd.