2min

Vanaf volgende week is er een nieuwe computercategorie, volgende week wordt namelijk op de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas een smartbook getoond, een combinatie tussen een netbook en een smartphone.

Chipmaker Freescale gaat volgende week op de CES een referentieontwerp van deze nieuwe categorie tonen. De smartbook krijgt een accu waar het apparaat met één lading 24 uur lang op kan werken. Verder maakt de smartbook verbinding met het internet via het mobiele netwerk in plaats van via Wi-Fi. Het is de bedoeling dat de prijs rond de 200 dollar gaat liggen, zodat aanbieders van mobiele telefonie ze gratis kunnen gaan weggeven bij een abonnement.


De smartbook is voorzien van Googles Android-besturingssysteem en krijgt een op ARM-architectuur gebaseerde processor. Verder beschikt het toestel nog over een aanraakscherm. Lenovo toont op de CES eveneens een smartbook, het heeft daarvoor al contracten met AT&T afgesloten, zodat het toestel met mobiel internetabonnement op de markt gezet kan worden. De smartbook van Lenovo krijgt de op ARM-gebaseerde processor Snapdragon van Qualcomm.

Analisten hebben aangegeven dat ze verwachten dat de smartbook een gat gaat opvullen dat bestaat tussen de netbooks en smartphones. Zo meldt Roger Kay van Endpoint technologies in de Financial Times, dat hij verwacht dat mensen in toenemende maat geïnteresseerd zullen zijn in een apparaat dat niet een telefoon is, maar wel pc-achtige kenmerken heeft. Toch is het nog niet zeker dat de smartbooks een succes zullen worden. Netbooks beschikken steeds vaker over betere accu’s en gaan daardoor langer mee op één batterijlading. Ook komen de smartbooks op een wat ongunstig moment, omdat de feestdagen net achter de rug zijn.