2min

Kroes wil zich tijdens haar nieuwe taak voor Digitale Agenda vooral in gaan zetten voor de aanleg van snel internet in de gehele Europese Unie. Zo is het doel dat alle Europeanen in 2013 toegang hebben tot breedbandinternet.

Kroes heeft dit geantwoord op de schriftelijke vragen van de Europarlementsleden, die vooruitlopen op de hoorzitting over haar geschiktheid. Deze hoorzitting zal volgende week donderdag plaats gaan vinden.


Landen als Nederland hebben deze doelstelling nu al gehaald tot tegenstelling van oostelijke EU-landen als Bulgarije en Roemenië waar breedband nog zeldzaam is.

Een andere prioriteit waar Kroes voor wil strijden is dat het makkelijker moet worden te kopen van Buitenlandse sites. Dit kan nu soms niet doordat er problemen zijn met de auteursrechten. Verder wil Kroes het internet veiliger maken, onder meer wat betreft de videogames. Tot slot streeft ze ook naar meer onderzoek en innovatie.

Kroes heeft ook aangekondigd dat ze scherp gaat opletten naar de tarieven van grensoverschrijdende sms- en gsm kosten. De bedoeling is dat Kroes in juni komt met een tussenrapport waarna er een volledige herziening volgt. Op dit moment heeft de EU een maximumprijs gesteld op het gebied van sms- en gsm kosten van of naar een ander EU-land. Kroes verwacht dat de kosten van mobiel internet gaan dalen, zodat mensen niet ineens een onverwachte hoge rekening aantreffen bij thuiskomst.

Kroes heeft ook plannen voor de veiligheid van auto’s te verhogen. Dit met een zogenaamd e-callsysteem waarmee auto’s zelf 112 kunnen melden na een ongeluk. Verder overweegt ze ook om plannen te starten op het gebied van regels voor energiezuinigheid van ICT-systemen.

Kroes is in November door de Nederlandse regering voorgedragen voor een nieuw termijn als EU-commissaris. Na overleg met voorzitter José Manuel Barroso werd ze voorgedragen voor de post Digitale Agenda waarmee ze formeel in Febrauri begint. Dit als het Europees Parlement op 26 januari instemt met de leden van de nieuwe Europese Commissie.