3min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Als Asus-fanaat zal het misschien pijnlijk zijn om te lezen, maar SemiAccurate deed de pijnlijke ontdekking dat er op meerdere Asus borden roestende chokes aanwezig zijn. Dat de spoelen verroest zijn, valt op aan de oranje kleur van de spoelen.

Dit is een voorbeeld hoe een normale spoel eruit ziet, antraciet kleurig:


Zo waren ze te vinden op bepaalde Asus borden:


Juist, verroest dus. Te zien is dat de spoel, oftewel choke, rood uitslaat wat op roest duidt. De gebruikte spoelen zijn van ijzer, wat als kwalitatief minder bestempeld mag worden. Zo zijn er ook spoelen die gemaakt zijn van ferriet, wat kwalitatief beter is.
Een ijzeren spoel is speciaal gecoat om roest te voorkomen. Roest ontstaat wanneer een spoel in contact komt met condens, iets wat in een computer veelal niet aanwezig is. Al zou er condens aanwezig zijn in een computerkast, dan zou de coating roest moeten voorkomen. Op de foto’s is dus ook te zien dat de roest ónder de coating aanwezig is:


Op de onderstaande foto is dan ook goed te zien dat de roest van binnen uit de spoel komt, en niet van buitenaf aanwezig is.
Heel erg is het allemaal niet, de foto’s zijn van een op AMD gebaseerde ASUS moederbord van ongeveer zes tot acht maanden oud.
SemiAccurate concludeert dan ook dat er vloeistof bij de productie van de spoelen in het spel moet zijn geweest, of een vochtige omgeving.

Voor wat SemiAccurate aan informatie heeft ontvangen betreft het de volgende borden: de Asus P5P43TD, de P5P43TD Pro (Intel P43 chipset), de P5G31D-M Pro (Intel G31 chipset), de M4A785-M en de M4A785D-M Pro (AMD 785G chipset).

Het is duidelijk dat we het dus niet over één enkel bord hebben.
SemiAccurate adviseert dan ook als je in het bezit bent van één van de bovenstaande borden, je het bord goed moet inspecteren op mogelijke corrosie.

Aangezien Asus en Asrock een band hebben gehad zou je verwachten dat het bij Asrock niet veel anders is. Asrock heeft inmiddels gereageerd tegenover SemiAccurate en heeft verklaard dat ze spoelen gebruiken van een andere fabrikant.

Vervolgens heeft SemiAccurate de spoel uitelkaar gehaald en gekeken hoe het binnenin de choke gesteld was. Zoals op de foto te zien komt de beschermende coating er direct vanaf:


Na het openmaken van de spoel doet SemiAccurate een vreemde ontdekking. Ze zien dat de koperen spoel volledig bedekt is met roest, voorzover ik weet, roest koper niet. Al zou koper gaan corroderen, zou het groen uit moeten slaan. Zoals te zien op de foto, dat doet het niet:


Ook even een vergelijking hoe een spoel er normaal van binnenuit moet zien:


Ook linkt SemiAccurate naar een review van een M4A785TD-M EVO bord. Die gloedje nieuw is, en net uitgepakt wordt. De foto’s laten het al zien, ook hier geroeste spoelen:


Helaas is het effect van de geroeste spoelen nog niet waargenomen. Het blijkt dat het bord nog prima opstart en functioneert, maar wat het met de stabiliteit of capaciteit van het bord doet, is niet bekend.
Wel moet er gezegd worden dat het niet bekend is of het bij álle borden uit de serie het geval is. Het is mogelijk dat het puur de eerste test samples bevat. Helaas blijft het nog onduidelijk of het probleem zich dus bij een massa van borden zich voortdoet, of dat het beperkt blijft tot enkele tientallen.

Helaas heeft Asus nog niet gereageerd op het nieuws, zodra dit gebeurt volgt er een update.