2min

De hacker die onlangs wist te melden dat hij de PlayStation 3 had gehackt komt nu met de mededeling dat hij zijn werkzaamheden met betrekking tot het verder hacken van de console staakt.

Hacker "Geo Hotz" die al eerder de iPhone hackte noemde de PlayStation 3 een "very secure system". Dit doordat de PlayStation 3 drie jaar en een paar maanden lang onkraakbaar leek. Ondanks zijn succes met het hacken geeft Geo Hotz aan dat hij wegens tijd- en geldgebrek zijn werkzaamheden staakt. Hierdoor wil hij de verdere uitbuiting van de PlayStation 3 stoppen en de community verder laten doorontwikkelen.


De hack is in dit stadium nog verre van werkbaar. Er is geen GPU-aansturing en het werkt niet bij de Slim-versie. Daarnaast is het ook alleen geprobeerd op de firmware versie 2.4.2. En tot slot zijn er weinig mensen met de juiste middelen, tijd en kennis om deze hack in een korte periode in een commercieel iets om te zetten.

Wanneer je de hack van de PlayStation 2 vergelijkt met de hack van de PS3 zie je een lastig traject. Bij de PlayStation 2 werd er een chip ontwikkeld die via twintig tot vijfentwintig soldeerpunten in je PlayStation 2 moest worden gezet. Dit kende de nodige risico’s en daarnaast moest er ook een boot-disc ontwikkeld worden. Later volgden er wel makkelijkere manieren die minder risico kenden.

Wanneer deze lijn wordt doorgetrokken, duurt het echter nog lang voordat deze hack het grote publiek bereikt. Dit door het grote risico van het ombouwen en de kosten. Zo moet je zelf een blu-ray brander aanschaffen en zul je iedere keer blu-ray dics moeten kopen. Tot slot gaat Sony waarschijnlijk een actie starten om de gehackte PS3-systemen te bannen van het PlayStation Network.