8min

Apple lanceerde gisteravond zijn langverwachte multi-touchtablet met de naam ‘iPad’, een multifunctioneel apparaat geschikt voor onder andere browsen, e-mailen, foto’s en video’s bekijken, muziek luisteren, spelletjes spelen, e-books lezen en meer. Het is in staat om de bestaande iPhone-applicaties te draaien en zal rond eind maart verkrijgbaar zijn vanaf 499 dollar. Internationale prijzen volgen later.


"iPad is onze meest geavanceerde technologie in een magisch en revolutionair apparaat voor een ongelofelijke prijs", zei Steve Jobs, Apples CEO. "iPad creëert en definieert een compleet nieuwe categorie apparaten die gebruikers met hun applicaties en content op een veel intimiere, intuïtieve en leukere manier dan ooit tevoren verbindt."

Ontwerp & specificaties

Apples nieuwe creatie heeft een uiterlijk dat, zoals de geruchten al onthulden, veel weg heeft van een grote iPhone. Het uiterlijk is dan ook nagenoeg gelijk aan dat van een iPhone, inclusief de ronde home-knop aan de voorzijde en de aan/uit-, mute- en volumeknop(pen). Het beeldscherm is ingebed in een aluminium behuizing door middel van een zwarte rand, zoals we dat bijvoorbeeld ook kennen van de MacBook- en de iMac-lijn van Apple.


De iPad beschikt over een 9.7-inch multitouch LED-backlit-beeldscherm met een resolutie van 1024 bij 768 pixels. Voor het beeldscherm wordt gebruik gemaakt van IPS-technologie, die het mogelijk maakt om ook als je niet recht voor het apparaat zit nog een mooi, helder beeld te hebben. Het beeldscherm zelf heeft ook een coating die bestand is tegen vingerafdrukken. De hoogte, breedte en diepte van het apparaat zijn respectievelijk 242.8, 189.7 en 13.4 mm en het weegt zo’n 700 gram.


Het geheel wordt aangedreven door de Apple A4, Apples eigen high-performance, low-power processor met een kloksnelheid van 1 GHz. Deze ‘system-on-a-chip’ verzorgt niet alleen de rekenkracht, maar ook de grafische kracht van het apparaat, dat daardoor ook geschikt is om mee te gamen. Verder heeft de iPad een oplaadbare batterij van 25 Watt-uur, waarmee het mogelijk is om het apparaat tot wel tien uur achter elkaar te gebruiken.


Evenals de iPhone 3GS heeft de iPad ook de beschikking over WiFi (802.11 a/b/g/n), 3G en assisted GPS (alleen 3G-modellen), Bluetooth 2.1 + EDR, een digitaal kompas, de accelerometer-sensor en een sensor die omgevingslicht meet en het beeldscherm daarop aanpast. Verder zijn er ook de gebruikelijke in- en outputs zoals luidsprekers, 3,5 mm stereo-hoofdtelefooningang en een microfoon. Synchroniseren gebeurt via USB door middel van de iPod-dockconnector aan de onderzijde van het apparaat.

Functies

De iPad draait op iPhone OS 3.2, een speciale versie van het iPhone-besturingssysteem, specifiek voor de iPad om bijvoorbeeld het extra grote aanraakgevoelige scherm en de Apple A4-processor aan te sturen. De software beschikt standaard over 12 ingebouwde applicaties, waarvan we velen reeds kennen van de iPhone en iPod touch, maar speciaal voor de iPad opnieuw ontworpen zijn.

Safari
Safari is de browser voor de iPad. Het programma oogt en werkt als een gewone browser, met het enige verschil dat het volledig door middel van aanraken te besturen is. In- uitzoomen kan, evenals bij de iPhone, door of te dubbeltappen op het scherm of door twee vingers boven elkaar te plaatsen en dan een trek- of duwbeweging te maken, het zogenaamde pinch-to-zoom.


Scrollen, ook niet onbelangrijk in een browser, doe je door je vinger naar boven of naar onderen verticaal over het scherm te slepen, ook een techniek die we al kenden van de iPhone. Door de iPad een kwartslag te draaien kan de webpagina ook nog eens in een breder formaat bekeken worden.

Mail
E-mailen met de iPad, ook dat kan. Voor de iPad ontwierp Apple een nieuwe versie van Mail die volledig gebruikmaakt van de mogelijkheden van het apparaat. Wanneer het apparaat in portretweergave gedraaid is (rechtop dus), wordt een splitscreen weergegeven met aan de ene zijde alle e-mails in je inbox en aan de andere zijde het geopende mailtje.


Door de iPad vervolgens te draaien kan gefocust worden op alleen dat specifieke mailtje. Deze wordt dan ook alleen op het scherm weergegeven, waarna het mogelijk is om erop te reageren door middel van het schermtoetsenbord dat de grootte heeft van een gewoon hardware-toetsenbord. E-mails lezen, e-mails schrijven, door je inbox bladeren, verwijderen/aanpassen. Alles is mogelijk.

Foto’s
Foto’s bekijken, ook dat is mogelijk. Middels de speciale Foto-applicatie worden alle foto’s op het apparaat in verschillende albums, die lijken op een stapel, weergegeven. Door op een stapel te tappen opent deze en is het vervolgens mogelijk om foto’s één voor één te bekijken, in- of uit te zoomen of om gewoon een fotopresentatie te bekijken.


Het is zelfs mogelijk om de iPad te gebruiken als digitaal fotolijstje, terwijl het wordt opgeladen of wanneer het in de optionele dock staat. Synchroniseren van foto’s kan op verschillende manieren: via USB, downloaden via e-mail of direct vanaf een fotocamera door middel van de optionele Apple Camera Connection Kit.

Video’s & YouTube
Met de iPad kunnen ook video’s bekeken worden, in normaal of HD 720p-formaat. Dit kunnen films zijn, maar ook tv-series uit de iTunes Store (niet in Nederland) of podcasts en muziekvideo’s. Alle bedieningselementen worden op het scherm weergegeven en tussen breedbeeld en schermvullend kan met een dubbele tap op het scherm gewisseld worden.


Met de ingebouwde YouTube-applicatie kunnen video’s van YouTube bekeken worden. In de applicatie kan rechtstreeks genavigeerd worden binnen de YouTube-bibliotheek en met één tap is het mogelijk om een video te bekijken. Video’s spelen automatisch schermvullend af en wanneer een YouTube-video in HD-formaat is geüpload, zal deze ook in HD-formaat op het iPad-scherm worden weergegeven.

iPod & iTunes Store
Op de iPad kunnen natuurlijk ook de iPod en rechtstreekse toegang tot de iTunes Store niet ontbreken. Binnen de iPod-app kan er eenvoudig op album, titel of artiest genavigeerd worden. Muziek luisteren kan door middel van de ingebouwde speakers, met oordopjes of draadloos middels een Bluetooth-hoofdtelefoon.


Middels de iTunes Store-applicatie kunnen vanaf de iPad rechtstreeks muziek, tv-series (niet in Nederland) en podcasts gedownload en natuurlijk ook bekeken worden. Films kunnen gekocht en gehuurd worden en het is mogelijk om voor de aankoop alvast een stukje van een nummer te luisteren.

App Store


Als de iPad in staat is om iPhone-applicaties te draaien, dan hoort daar natuurlijk ook toegang tot de App Store bij. Hiermee is het mogelijk om door de catalogus van inmiddels al zo’n 140.000 applicaties te navigeren, maar kan ook meteen een applicatie gedownload/gekocht worden. Nieuwe applicaties speciaal voor de iPad krijgen in de iPad App Store-applicatie speciale aandacht.

iBooks
Een geheel nieuwe applicatie is iBooks, een e-reader voor de iPad, waarmee ook meteen e-books gekocht kunnen worden. Als de applicatie opent wordt een boekenkast weergegeven, waarin alle aan gekochte e-books weergegeven zijn en die met een tap gelezen kunnen worden.


Middels de ingebouwde iBookstore kunnen nieuwe e-books aangekocht worden. Deze functie is (voorlopig) echter alleen beschikbaar voor Amerikaanse iPad-gebruikers. Mogelijk komt Apple in juni/juli met internationale overeenkomsten.

Maps


De iPhone heeft Maps, de iPad ook. Met de Maps-applicatie kan gezocht worden naar een locatie, kan een route gepland worden en is het ook mogelijk om door middel van 3G, GPS of Wifi je eigen locatie te bepalen. Alle weergaven van Google Maps zijn ook beschikbaar in de Maps-applicatie.

Notities


Notities maken, ook dat kan met de iPad. In landschapsweergave worden zowel alle beschikbare notities als ook de notitie waar je op dat moment aan werkt weergegeven. Door de iPad een kwartslag te draaien kan gefocust worden op de actieve notitie, net zoals Mail dan op het geselecteerde e-mailtje focust.

Agenda


Je agenda bijhouden. Met de geheel opnieuw ontworpen agenda-applicatie is het mogelijk om afspraken weer te geven op dag, week, maand of, als je dat fijner vindt, in een lijst. Meerdere agenda’s tegelijkertijd, afspraken toevoegen en aanpassen, dat is allemaal mogelijk.

Contacten


De iPad beschikt ook over een eigen ingebouwd Adresboek, waarin al je contacten op een overzichtelijke manier, alsof je naar een papieren adresboek kijkt, worden weergegeven. Een route naar een van je contactpersoon plannen is zo simpel als eenmaal tappen op het adres van je contactpersoon.

Home Screen
Al die applicaties moeten natuurlijk wel op de een of andere manier te kiezen zijn. Dat kan door middel van het homescreen. Hierop worden in de dock onderaan vier applicaties weergegeven die op elke pagina beschikbaar zijn en kunnen meerdere pagina’s gecreëerd worden. Herschikken en favorieten van je websites weergeven is ook mogelijk.

Spotlight search
Met zoveel informatie is zoeken natuurlijk geen overbodige luxe. Deze functie, die Apple voor de iPhone in iPhone OS 3.0 introduceerde, maakt het mogelijk om binnen al deze ingebouwde applicaties te zoeken. Ook kan er gezocht worden naar applicaties zelf. Dat is zeker, wanneer je heel veel applicaties hebt, een welkome toevoeging.

iWork


Speciaal voor de iPad ontwierp Apple een geheel nieuwe versie van zijn eigen officesuite iWork. Tekstverwerken, presentaties maken en spreadsheets invullen wordt daarmee ook mogelijk op de iPad.

Keynote
Keynote is zegmaar Apples versie van Powerpoint. Hiermee kunnen op de iPad presentaties gemaakt worden. Hiervoor heb je de beschikking over verschillende thema’s, animaties, effecten en krachtige nieuwe functies. Uiteraard is het ook mogelijk om presentaties weer te geven en met de iPad die geschikt is voor gebruik in combinatie met projectoren/beamers, kan dat nu ook rechtstreeks op een groter scherm.

Pages
Pages is voor Apple wat voor Microsoft Word is, een tekstverwerker. Oorspronkelijk door Apple bedoeld als opmaakprogramma met allerlei thema’s en grafische toevoegingen, maar tegenwoordig ook uitermate geschikt als tekstverwerker. Pages voor iPad werkt net zoals op de Mac en is ook compatibel met het Pages 09-formaat en de bekendere Office-formaten (doc/docx).

Numbers
Spreadsheets maken en bewerken op je iPad, dan is er ook nog Numbers. Numbers is vergelijkbaar met Microsofts Excel, al ontbreken er in Numbers wel wat functies die Excel wel heeft. Numbers heeft ondersteuning voor meer dan 250 functies, grafieken, tabellen en meer, inclusief een groot aantal standaard thema’s.

Prijs
iWork is, in tegenstelling tot de andere twaalf applicaties, niet standaard op de iPad te vinden. De applicaties kunnen afzonderlijk voor 9,99 dollar per stuk aangekocht worden. Voor zo’n dertig dollar heb je dus een complete officesuite op de iPad.

Modellen, prijzen en verkrijgbaarheid

De iPad komt er in een aantal verschillende modellen, met verschillende opslagcapaciteit en connectiviteitsmogelijkheden. Er is een 16 GB-model voor 499 dollar, een 32 GB-model voor 599 dollar en een 64 GB-model voor 699 dollar. Deze drie modellen beschikken standaard alleen over WiFi. Daarnaast zijn er modellen die WiFi + 3G hebben. Deze kosten respectievelijk 629 dollar voor 16 GB, 729 dollar voor 32 GB en 829 dollar 64 GB. In onderstaande tabel vind je hiervan een overzicht.

Dit zijn de prijzen voor de Amerikaanse markt. Internationale prijzen worden op een later moment bekendgemaakt. Voor 3G is tevens een abonnement nodig. De iPad met alleen WiFi is over zestig dagen (eind maart) wereldwijd verkrijgbaar, de iPad met WiFi en 3G over negentig dagen (april).

Keynote

Voor wie de keynote van woensdagavond nog eens rustig terug wil kijken, dat kan. Apple heeft daarvoor een video online gezet.


De video van de keynote is er in een low-, medium- en highformaat. Voor alle drie de formaten is QuickTime vereist.

Meer informatie over de iPad kun je vinden op Apples eigen website.