5min

Tijdens een besloten bijeenkomst op Apples hoofdkantoor in Cupertino afgelopen week, heeft het bedrijf verschillende vragen van medewerkers beantwoord. Apple-topman Steve Jobs beantwoordde onder meer vragen over de concurrentie met Google en Apples houding tegenover Adobes Flash. Jobs ging ook in op nieuwe iPhones, Macs en Blu-ray-ondersteuning, zo blijkt uit anonieme bronnen die bij de bijeenkomst aanwezig waren.

Google
Met de groeiende concurrentie tussen Apple en Google lijkt de ooit zo goede samenwerking tussen de twee bedrijven onder steeds meer spanning komen te staan. Lange tijd leek het erop dat Apple en Google elkaar amper beconcurreerden, maar met de komst van Googles Android-besturingssysteem voor mobiele telefoons en de lancering van een eigen smartphone, de Nexus One, gaat het Google-imperium de strijd aan met Apples iPhone en iPhone OS.

Dat vindt ook Steve Jobs. "Wij zijn ons niet gaan bezighouden met zoeken", zei hij. "Zij zijn zich gaan bezighouden met telefoons. Vergis je niet, ze willen de iPhone het zwijgen opleggen. Wij zullen dat niet toelaten", aldus de topman. Google timmert hard aan de weg met het Android-besturingssysteem en stelde in korte tijd meerdere updates van de software beschikbaar, inclusief de Android marketplace-applicatiewinkel als directe concurrent van Apples App Store.

Het zoeken is waarschijnlijk een verwijzing naar de gesprekken die Apple met Microsoft zou hebben gehad om diens zoekmachine Bing de standaard zoekmachine in iPhone OS 4.0 te maken. Al sinds de introductie van Safari in het iPhone OS is Googles zoekmachine een vaste waarde in de software. Daarnaast maakt Apple voor de Maps-applicatie ook gebruik van de Google Maps-backend.

Adobe
Ook reageerde Jobs op de kritiek op het ontbreken van Flash-ondersteuning voor de iPad, de multitouch tablet-computer die Apple afgelopen woensdag introduceerde. Adobe zelf reageerde kort na de introductie al met verontwaardiging dat de iPad geen Flash-content kan afspelen. Adrian Ludwig van Adobe stelde dat Apple ‘doorgaat met het opleggen van restricties voor zijn apparaten, die zowel uitgevers als consumenten bewerken’. Ook is hij van mening dat iPad-gebruikers daardoor niet de volledig beschikbare webcontent tot zich kunnen nemen.

Jobs’ reactie is niet mals en overduidelijk een verwijt naar het bedrijf. "Ze zijn lui", zei hij. "Ze hebben de potentie om interessante dingen te doen, maar ze weigeren het gewoon. Ze doen niks met de benadering die Apple neemt, zoals Carbon. Apple ondersteunt Flash niet omdat het zo buggy is. Wanneer een Mac vaker crasht dan niet, dan komt dat door Flash", zo stelt Jobs. "Niemand zal nog Flash gebruiken. De wereld gaat over op HTML5", aldus de topman in zijn relaas.

Adobe op zijn beurt legt de bal weer bij Apple. Volgens het bedrijf werkt Apple de ontwikkeling van Flash tegen door API’s die hardwarematige-versnelling voor H.264-content mogelijk maken, niet toegankelijk te maken. Volgens Adobe kan men hierdoor de Flash-software niet voor het Mac-platform optimaliseren, zoals het dat voor het Windows-platform wel heeft kunnen doen. Het bedrijf stelt dat mede hierdoor significante performanceverbeteringen mogelijk zijn geworden.

Toch ligt het niet zozeer in het feit of Apple en Adobe goed met elkaar kunnen opschieten, maar wat de gebruiker wil. Het ontbreken van Flash op de iPhone/iPod touch kunnen veel Apple-gebruikers nog mee leven, maar op de iPad — met het grotere 9.7-inch beeldscherm — is dat moeilijker. Naast het ontbreken van een multitasking-functionaliteit voor applicaties van derden, is het ontbreken van Flash, volgens verschillende peilingen, een veelgenoemde tekortkoming van het apparaat. Wellicht dat Apple ooit nog zal luisteren, maar voorlopig lijkt het uitgesloten.

iPhone
Ondanks alle negatieve uitlatingen over de concurrentie, was er ook nog goed nieuws. Zo komt Apple dit jaar met ‘aggressive updates’ voor de iPhone, die Android/Google, volgens het bedrijf, niet kunnen bijbenen. Vermoedelijk gaat het hierbij in de eerste plaats om updates voor de iPhone-software, die al sinds oktober vorig jaar niet meer is bijgewerkt. Wel introduceerde Apple onlangs iPhone OS 3.2, maar die is voorlopig alleen voor de iPad bedoeld.

De verwachting is dat Apple, evenals voorgaande jaren, in maart op zijn hoofdkantoor in Cupertino een iPhone SDK-event zal organiseren om de nieuwe iPhone-software en softwaredevelopmentkit (SDK) te introduceren. Afgelopen jaar introduceerde Apple versie drie van de iPhone-software, na een vijftal bèta’s, op 17 juni. Belangrijkste toevoegingen waren toen onder meer push notifications, knippen/kopiëren/plakken en systeembreed zoeken. Verwacht wordt dat Apple dit jaar een soortgelijke planning zal hanteren.

In de aanloop naar het iPad-event van afgelopen woensdag kwamen al verschillende geruchten boven water. Zo zou de nieuwe iPhone-software ‘een aantal nieuwe manieren’ hebben om ‘applicaties op de achtergrond te draaien’, beter bekend als multitasking. Ook zou Apple de gebruikersinterface van het mobiele besturingssysteem aangepakt hebben met ‘veel grafische- en UI-veranderingen om navigeren door het OS eenvoudiger en efficiënter te maken’. Ten slotte zou er, speciaal voor de agenda- en contactenapplicaties een nieuwe manier van synchroniseren zijn toegevoegd.

Uit Apples bijeenkomst in Cupertino werd ook duidelijk dat het nieuwe iPhone-toestel een ‘A+ update’ zou zijn, in Nederland beter bekend als een tien met een griffel. Uit geruchten bleek al dat de nieuwe iPhone voorzien zou kunnen zijn van een 5.0 megapixel-camera met LED-flits, een OLED-scherm en mogelijkheden zou hebben voor live videochats, wat ook de toevoeging van een camera op de voorzijde aannemelijk maakt. Verder zou de nieuwe iPhone aangedreven worden door een dualcore-cpu, wellicht Apples eigen A4-soc (system on a chip), die het bedrijf in de iPad gebruikt.

Doorgaans introduceert Apple updates voor de iPhone-hardware in juni op zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie, de Worldwide Developers Conference, in de Apple-wereld beter bekend als WWDC.

Macs, Blu-ray en Lala
Ook ging Apple afgelopen week nog kort in op de Mac, die naast de iPhone en iPad, een van de drie belangrijkste productcategorieën voor Apple is. Volgens Apple gaan de nieuwe Macs het bedrijf dit jaar ‘naar een nieuw niveau brengen’. Verwacht wordt dat Apple dit jaar sowieso zijn MacBook (Pro)-lijn van Intels Core i5-processors zal voorzien. De nieuwe processors beloven een significante performanceverbetering ten opzichte van de huidige Intel Core 2 Duo-processors, die Apple momenteel in de MacBook, MacBook Pro en iMac gebruikt.

Duidelijk werd ook dat Apple zich voorlopig niet met Blu-ray bezig zal gaan houden. Volgens het bedrijf is de Blu-ray-software een ‘zooitje’. Apple geeft aan te willen wachten met de implementatie ervan, totdat de verkoop ervan echt begint te lopen. Steve Jobs noemde Blu-ray eerder nog ‘a bag of hurt’.

Ten slotte kwam de acquisitie van Lala Media nog kort ter sprake. Apple maakte duidelijk dat het geïnteresseerd was om de mensen van Lala Media aan het iTunes-team toe te voegen. Lala Media is gespecialiseerd in het streaming aanbieden van muziek en mogelijk is die tak van sport een aanwijzing voor wat Apple met iTunes en de iTunes Store van plan is.