2min

Tags in dit artikel

In een interview met X-Bit labs vertelt Rene Haas, Manager van de notebook-business van nVidia, dat het bedrijf gelooft in externe graphics en dat in dit segment toekomstige vorderingen verwacht worden.

Haas vertelde X-Bit labs ook dat nVidia twee strategieën heeft. In meer producten, discrete, grafische chips integreren en meer manieren vinden om dit te bewerkstelligen.
"Ik denk dat dit een grote kans is, ik denk dat er zeker vraag is naar externe grafische kaarten in combinatie met een notebook, zeker weten.", aldus Haas.
Haas vertelt ook dat nVidia nog bezig is om te kijken of ze ervoor gaan om grafische chips in docking-stations te integreren, of dat ze de chips gebruiken in andere externe apparaten.
Zo te horen is nVidia nog flink aan het experimenteren en zijn we nog niet dicht bij een final concept. AMD/ATI introduceerde zijn externe grafische oplossing voor notebooks twee jaar geleden al, in de vorm van "XGP". In het externe kastje huisde een krachtige videokaart en deze wordt via de XGP-connector op het Express-Card-slot aangesloten die intern via PCI-Express werkt, of via de XGP-connector van de notebook. Dit moet zorgen voor grote grafische prestaties thuis, en energiezuinig onderweg. Helaas is het XGP-principe van AMD/ATI nooit echt van de grond gekomen. De laatste keer dat we XGP in levende lijve zagen was op de CES-beurs begin dit jaar. Daar was de tweede versie te zien, waar een Acer-notebook met een HD5830-videokaart samenwerkte.
Aangezien het bij AMD/ATI nog nooit een succes is geworden, is het logisch dat nVidia geen haast heeft bij de ontwikkeling.

Helaas ging Haas niet in op de details of specificaties, maar het is logisch om te denken dat nVidia zich voorbereidt om in de markt te stappen met dit soort producten.
Intel domineert op dit moment nog steeds als het aankomt op grafische notebook-chips en nVidia noch ATI komen in de buurt van de grote aantallen chips die Intel in notebooks implementeert. De meeste consumenten zullen dus ook kiezen voor een goedkopere Intel IGP-oplossing, dan dat er gekozen wordt voor een notebook die is uitgerust met een nVidia of ATI grafische chip die veel duurder zijn.
nVidia of ATI geven je met de externe grafische oplossingen wel een goed alternatief voor de trage Intel IGP’s en vergroot dus de upgrademogelijkheden.