1 min

Tags in dit artikel

, ,

Twee van de drie ict-bedrijven in Nederland zijn eenmanszaken. In de afgelopen jaren is het aantal zelfstandigen zonder personeel in rap tempo toegenomen. In 2008 en 2009 startten zo’n 3000 mensen een eenmanszaak in Nederland, ondanks het slechte economische klimaat.

Dit blijkt uit cijfers van branchorganisatie ICT~Office, die jaarlijks gepubliceerd worden. In 2009 had 91% van de ict-ondernemingen in Nederland minder dan 10 medewerkers, en volgens de brancheorganisatie zijn er 210 ict-bedrijven met meer dan honderd man personeel in dienst. Het jaar ervoor waren dit er 180.

Vermoedelijk starten veel ict’ers een eigen onderneming als vangnet voor mogelijk baanverlies. Door kostenbesparingen werden veel ict’ers ontslagen. Alleen al bij de 5 grootste ict-dienstverleners verloren 5300 mensen hun baan.

De brancheorganisatie ICT~Office vertegenwoordigt voornamelijk grote bedrijven in de ict-sector. De 500 leden hebben een gezamelijke omzet van dertig miljard en tellen meer dan 250.000 medewerkers.