Vorige week meldden we al dat Adobe een beetje klaar is met het gedrag van Apple. Al jaren maken de 2 partijen ruzie over Flash-ondersteuning voor de iPhone. Volgens Steve Jobs is Flash een verouderde technologie, die veel bugs bevat en daarnaast het systeem te zwaar belast.

Adobe de maker van Flash, denkt hier uiteraard anders over en heeft er alles aan gedaan om Flash mogelijk te maken op de iPhone en de inmiddels gelanceerde iPad. Er zijn al diverse discussies geweest over of Flash wel of niet moet worden toegelaten tot de iPhone. Onder de iPhone gebruikers is de ene voor en de andere tegen, maar uiteindelijk bepaalt Apple.

Adobe heeft zelfs in zijn nieuwe Creative Suite CS5 de mogelijkheid gemaakt om mobiele applicaties te ontwerpen in Flash die op meerdere mobiele platformen kunnen werken zodra ze zijn geëxporteerd naar een speciaal formaat. Echter besloot Apple in de dagen voor de lancering van Creative Suite 5 om de regels te veranderen voor applicaties die worden toegelaten tot de App Store. Alle apps moeten gebouwd worden met de toolkit van Apple en worden geschreven in objective C. Daarmee werd de deur daags voor de lancering van CS5 hard dicht gesmeten. Adobe was hier natuurlijk niet blij mee en de geruchten zijn dat het zelfs een rechtzaak aan het voorbereiden is. Ondertussen vechten Adobe en Apple rustig door via de media.

Apple heeft met het wijzigen van App Store-policy de touwtjes stevig in handen en Steve Jobs gaf aan dat het een technische keuze is om Flash niet toe te staan en geen economische. Het zou te zwaar zijn, te veel van de batterijduur afsnoepen en ook nog eens teveel bugs bevatten. Om dezelfde reden komt Flash ook niet naar de iPad. Ook geeft Steve Jobs aan dat er prima alternatieven zijn voor Flash, zoals HTML5 en CSS3, Youtube heeft bijvoorbeeld recent een HTML5-videospeler geïntroduceerd met de H.264-codec welke prima te bekijken is op een iPhone. Volgens Jobs moet Adobe zich maar gaan bezig houden met nieuwe technieken zoals HTML5 en CSS3, in plaats van door te gaan met Flash en steeds opnieuw kritiek te uiten op Apple.

Adobe gaat echter vrolijk door met Flash en ziet nog voldoende toekomst perspectief. Deze ruzie is dan ook nog niet afgelopen en waarschijnlijk zal Adobe wel weer gaan reageren op de uitlatingen van Jobs.

Hoewel het initiatief van Adobe goed is, om ervoor te zorgen dat ontwikkelaars met één programmeertaal op meerdere mobiele platformen apps kunnen uitrollen, zitten er wat haken en ogen aan en heeft Flash zowel voor- als nadelen. Daarom de vraag aan jou, wat vind jij?