2min

De Electronic Frontier Foundation heeft in een artikel op hun website kritiek geuit op Google. Het artikel is een reactie op de blunder van Google van afgelopen week.

De Amerikaanse burgerrechtenorganisatie geeft aan dat het tijd is voor Google om volwassen te worden en dat de grove fout van afgelopen week de laatste moet zijn. In de afgelopen week kwam Google negatief in het nieuws nadat het bekend werd dat Google jarenlang ‘per ongeluk’ payload data van open WiFi-netwerken heeft verzameld met zijn Street View auto’s.

De EFF noemt de blunder een beginnersfout en vindt dat Google dit soort fouten niet hoort te maken. EFF directeur Jennifer Granick schrijft dat Google, als gevolg van de fout, meerdere malen aangeklaagd zal worden en waarschijnlijk meerdere Europese en Amerikaanse toezichthouders op zijn dak zal krijgen.

Google zit momenteel in een lastig parket. Google zal de gevoelige data uiteindelijk moeten vernietigen, maar zal hiervoor eerst toestemming moeten hebben van de regelgevers die de zaak aan het onderzoeken zijn. Google moet ervoor zorgen dat privacy van de gebruikers niet verder in het geding komt. "Om de data aan de overheid te overhandigen om de privacyschending te onderzoeken en daarbij de privacy van de gebruikers verder te schenden is zinloos", aldus Jennifer Granick.

In tegenstelling tot Yahoo en Microsoft anonimiseert Google de ip-adressen gelinkt aan zoekopdrachten, na negen maanden, maar gedeeltelijk en verwijdert ze nooit compleet. Als wereldmarktleider op het gebied van zoekfunctionaliteiten zou Google het beste privacybeleid moeten hebben.

"Google heeft persoonlijke informatie van miljarden mensen over de hele wereld in handen, het wordt tijd dat Google op een verantwoordelijke manier omgaat met het verzamelen van gegevens het het goede voorbeeld gaat geven."