1 min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Door een grote fout van de rechtbank in Breda is een vonnis in een verkrachtingszaak te vroeg online gekomen op Rechtspraak.nl. Hierdoor bestaat nu de kans dat de verdachte op vrije voeten komt.

Afgelopen maandagochtend verscheen het vonnis van de rechter op de website van Rechtspraak.nl terwijl het vonnis pas op dinsdagmiddag (gisteren) zou worden uitgesproken in het bijzijn van de verdachte en zijn advocaat, aldus Bredavandaag.nl.

In het vonnis is de verdachte schuldig bevonden aan poging tot verkrachting en vrijheidsberoving van een 13-jarig meisje uit Huijbergen. De verdachte moet hiervoor 5 jaar de gevangenis in en daarbovenop een verblijf in een TBS kliniek.

De advocaat van de verdachte, de heer van de Luijtgaarden gaat nu bekijken in hoeverre deze fout consequenties heeft volgens de wet en of zijn client nu alsnog kan worden vrijgesproken. "Ik ben geschokt door het voorval. We proberen op dit moment vast te stellen wat er precies aan de hand is. Er is geen sprake van een goede rechtsgang. We bekijken of we de uitspraak nietig kunnen verklaren", zegt van de Luijtgaarden.

Volgens de rechtbank is er sprake van een vergissing. De eventuele gevolgen hiervan zijn niet duidelijk, meent een woordvoerster. "Uitspraken staan op lijsten in een geautomatiseerd systeem. Daar is iets mis gegaan. We zijn er zelf ook niet blij mee."