1 min

Tags in dit artikel

, ,

Betalen aan de kassa met een mobiele telefoon is een stap dichterbij. Drie grote banken en de drie belangrijkste telecomaanbieders gaan een samenwerkingsverband aan. Ze zijn van plan om deze dienst over ongeveer een jaar te introduceren.

De bedrijven die een intentieverklaring hebben getekend zijn ABN Amro, ING, Rabobank, KPN, Vodafone en T-Mobile. Deze grote bedrijven zijn van plan om op een veilige manier mobiele betalingsmethoden mogelijk te maken. De plannen zijn om in 2011 een joint venture gestart te hebben. Na een onderzoek is er uit gekomen dat het technisch maar ook commercieel haalbaar is.

In 2012 moet er één gebruiksvriendelijk uniform systeem klaar zijn waarmee het mogelijk is om veilig te betalen via je mobiele telefoon. Je moet je telefoon dan tegen een betaalautomaat houden en binnen enkele seconden wordt het bedrag afgerekend. Behalve betalen bij een kassa is het ook de bedoeling om de mobiele telefoon te gebruiken als kortingsbon, klantenkaart of toegangsbewijs. Hiervoor wordt een kleine chip gebruikt, deze techniek wordt ook wel NFC-techniek genoemd. Hier wordt al jaren mee geëxperimenteerd maar zonder al te veel succes.

De bedoeling van de bedrijven is om een betaal-applicatie te ontwikkelen die wordt opgeslagen en gedraaid op een beveiligd deel van de simkaart in het toestel. De betaal-informatie wordt niet over het mobiele netwerk verzonden. Er zijn al vaker grote samenwerkingsverbanden geweest zoals bij het online betaalsysteem iDEAL.