1 min

Uit een internationaal onderzoek van F-Secure blijkt dat ‘social network spam’ een groot probleem is voor één op drie Facebook-gebruikers. 78 procent denkt dat spam een probleem is op de site, en 49 procent heeft aangegeven dat zij vaak iets in hun newsfeed krijgen dat op spam lijkt.

Spamlocaties en nepprofielen zijn de oorzaken van de spamgroei. "Door nep-profielen aan te maken op sites als Facebook worden veel mensen de dupe van spammers", vertelt Seans Sullivan, veiligheidsadviseur bij netwerkbeveiliger F-Secure. Als een Facebook-gebruiker de spam-applicatie activeert, wordt dit meteen gedeeld met alle vrienden waardoor het bedrog kan ontstaan.

De namaakprofielen maken vaak gebruik van een ‘verleidelijke, jonge dame’. Voordat ze spam beginnen te verspreiden, meestal voor sekssites, bouwen de spammers maandenlang een grote vriendenlijst op.

Facebook heeft recentelijk stappen genomen om de spam te verwijderen, zoals juridische acties tegen spammers en verbeteringen op de website waar je spam kunt aangeven. Eén van de tips die Facebook aan alle gebruikers doorgeeft is om enkel mensen uit te nodigen die je ook daadwerkelijk kent.