1 min

Apple en ontwikkelaars van enkele apps zijn door Amerikaanse iPhone- en iPad-gebruikers aangeklaagd wegens privacyschending. Apple zou persoonlijke informatie hebben doorgespeeld aan adverteerders via de iPhone en de iPad zonder toestemming van de gebruiker.

Het gaat om applicaties als Pandora, Paper Toss en Dictionary.com. Deze zouden persoonlijke informatie hebben doorgestuurd aan adverteerders. De ontwikkelaars van de apps zullen zich samen met Apple moet verdedigen in een rechtbank in California, waar de aanklacht is ingediend.

Volgens de aanklacht heeft Apple het technisch mogelijk gemaakt voor adverteerders om op de hoogte te blijven van welke applicaties er worden gedownload op hun iPhone of iPad. Vervolgens is het mogelijk te achterhalen hoe lang en hoevaak de apps gebruikt worden.

In de aanklacht wordt ook vermeldt dat de ontwikkelaars van de applicaties ook aanvullende informatie zouden doorverkopen. Daarin zou het gaan om de leeftijd, locatie, inkomen, geslacht, etniciteit, seksuele geaardheid en politieke voorkeuren.

De boze gebruikers van de iPhone en de iPad willen een zaak waarbij iedereen die claimt dat hij of zij is ‘getroffen’ zich kan aansluiten, men noemt dit een ‘class action’-rechtszaak. Behalve de ontwikkelaars van de applicaties is ook Apple zelf aangeklaagd. Apple zou de privacy-breuken hebben toegestaan. Hierdoor zouden de privacyregels en anti-fraudewetten worden overtreden.