2min

Tags in dit artikel

, ,

Uit een nieuw patent van Apple blijkt dat het bedrijf bezig is met de ontwikkeling van een nieuwe manier van opladen. Dit zou batterijen met een hogere dichtheid mogelijk maken waardoor betere prestaties kunnen worden behaald.

Het doel is natuurlijk om batterijen minder vaak op te laden en ervoor te zorgen dat ze ook langer mee gaan. Inmiddels gaan sommige laptops en netbooks al een uur of 10 mee op één batterij, het zou natuurlijk mooi zijn als deze termijn nog langer kan worden, of dat dit ook gaat gelden voor de wat krachtigere systemen. Het patent van Apple duidt op een nieuwe manier van opladen. Met deze nieuwe manier wordt het voor Apple mogelijk om een grotere dichtheid bij een batterij te behalen en worden de cycles van de batterijen ook verbeterd.

De huidige batterijen worden opgeladen zoals hierboven is te zien op figuur 5. Eerst een snelle lading door het verhogen van het voltage, gevolgd door een gelijke voltage en een steeds hoger wattage.

Wat Apple nu wilt doen is een multi-step methode die afgebeeld wordt op figuur 6. Deze manier zou veel minder belastend zijn voor de batterij. De oude batterijen verliezen veel vermogen na 300 cycles. De nieuwe vorm van opladen moet dit aanzienlijk verhogen. Zoals op de onderste afbeelding wordt aangegeven, zitten de oude batterijen na 300 cycles tussen de 75 en 85 procent. Bij de nieuwe vorm zou dit percentage rond de 90 procent zitten. Doordat de nieuwe vorm van opladen veel minder belastend is voor de accu, is het ook mogelijk om de dikheid van de electrodes te verhogen.