2min

Het Europees Hof van Justitie buigt zich momenteel over de vraag of de verkoop van 2e hands software licenties nu wel of niet legaal is. Het hof zal hier binnenkort een uitspraak over gaan doen welke grote gevolgen kan hebben voor de software industrie.

De reden dat het Europese Hof zich hierover buigt is een geschil tussen Oracle en UsedSoft. UsedSoft is een bedrijf dat zakelijke licenties van allerlei softwarepakketten doorverkoopt. Het bedrijf koopt licenties op van partijen die licenties over hebben en verkoopt deze daarna weer door aan partijen die ze nodig hebben.

Er zijn echter ook bedrijven die licenties in grote aantallen inkopen met kortingen om deze vervolgens weer door te verkopen. Dit zijn ook praktijken die een doorn in het oog zijn van veel software producenten. De uitspraak van het Europese hof zal waarschijnlijk ook gaan bepalen of deze praktijken nu wel of niet legaal zijn. Indien het hof bepaald dat het doorverkopen van licenties legaal is, zou dat kunnen betekenen dat de komende jaren de prijzen van software flink gaan dalen, doordat het aantal handelen in software dan mogelijk explosief zal toenemen.

De Duitse rechtbank die zich in eerste instantie over de kwestie heeft gebogen heeft n besloten om de juridische toelaatbaarheid voor te leggen aan het het Europese Hof van Justitie in Luxemburg. Een woordvoerder van UsedSoft heeft laten weten deze ontwikkeling toe te juichen. Er komt nu voor eens en altijd duidelijk of het doorverkopen van software in Europa al dan niet legaal is.