2min

Microsoft heeft in aanloop naar MIX, de ontwikkelaarsconferentie waar Windows Phone vorig jaar voor het eerst werd gedemonstreerd enkele statistieken vrijgegeven over het besturingssysteem. Het meest opvallende is dat Microsoft al 36.000 externe Windows Phone ontwikkelaars aan zich heeft weten te binden.

De ontwikkelaartools voor Windows Phone zijn inmiddels al ruim 1,5 miljoen keer gedownload, het cijfer wat echter veel meer indruk maakt zijn de 36.000 betalende AppHub ontwikkelaars. Deze ontwikkelaars betalen allemaal 99 dollar per jaar om toegang te krijgen tot de AppHub communitiy van Microsoft. Elke week komen daar 1200 betalende ontwikkelaars bij aldus Microsoft.

Naast deze statistieken deed Microsoft ook een boekje open over de applicaties van Windows Phone. Volgens Microsoft zijn er op dit moment zo’n 11.500 apps, dat aantal is echter zonder de wallpaper apps en dergelijke, liteapps en versies in verschillende talen mee te rekenen. In totaal genereren 7500 apps omzet via de marketplace en 1100 apps via advertenties, de rest is gratis. Van de aangemelde apps wordt 62 procent in één keer goedgekeurd. De gemiddelde doorlooptijd ligt momenteel op 1,8 dagen voor het beoordelingsproces. Van de betaalde apps heeft 44 procent ook een gratis versie met advertenties of minder functies. De gemiddelde gebruiker download 12 zo’n apps per maand aldus Microsoft.

Als we al die cijfers in beschouwing nemen dan kan worden gesteld dat het helemaal niet zo slecht gaat met Windows Phone. Op dit moment zijn de telefoons en het besturingssysteem pas in een beperkt aantal landen te verkrijgen. De grote update aan het einde van dit jaar moet Windows Phone wereldwijd beschikbaar maken en daarmee zal het besturingssysteem ook weer een enorme groei gaan krijgen. Het is weliswaar nog niet op het niveau van Android of iOS maar het groeit zeer structureel verder en moet zeker niet onderschat worden.