2min

Als we de website Conceivablytech mogen geloven dat zal Firefox 5 op 29 juni verschijnen voor het grote publiek en zal deze versie voornamelijk in het teken staan van sociale netwerken. Daarmee lost Mozilla meteen de belofte in dat het sneller met nieuwe versies van haar browser zal komen net zoals Google met Chrome doet.

Firefox 4 is pas slechts twee weken te downloaden maar Firefox 5 moet over 2 maanden het levenslicht zien bij het grote publiek. De belangrijkste wijzigingen is het toevoegen van allerlei sociale functies. Daarnaast krijgt de browser niet tabbladen en meer ondersteuning voor bestandformaten die in de browser zelf geopend kunnen worden.

Al deze informatie komt van Conceivablytech.com die meldden dat ze de plannen van Mozilla in handen hebben gekregen. Ook beschikt de websites over een aantal screenshots welke wij hebben toegevoegd. Hoewel al deze functie gepland staan voor Firefox 5 is het mogelijk dat een deel hiervan wordt doorgeschoven als het niet haalbaar blijkt te zijn voor 29 juni. De functies zullen dan in Firefox 6 of 7 komen welke ook nog dit jaar moeten verschijnen.

Om de browser een stuk socialer te maken maakt Mozilla een prominente plek beschikbaar voor het delen van een webpagina en voor een menu voor de Web Apps. Zo wordt het mogelijk om direct een pagina te delen op Facebook op Twitter zonder naar deze websites te surfen of een knop op de website te moeten vinden. Ook de Web Apps krijgen meer mogelijkheden zo kunnen deze een plek innemen op de taakbalk innemen en over een eigen menu beschikken. Zo kan je bijvoorbeeld een Web App van je favoriete website installeren of van bijvoorbeeld Facebook. Je kan dan snel zien wat er nieuw is op zo’n website of dat je bijvoorbeeld nieuwe berichten hebt op Facebook!

Tot slot wil Mozilla ervoor zorgen dat je minder bestanden hoeft te downloaden als dat niet nodig is. Zoals nu al is gedaan met bijvoorbeeld PDF-documenten. Deze hoef je al niet meer eerst te downloaden om ze te kunnen bekijken. Deze kan je al direct in de browser bekijken. De bedoeling is dat Firefox veel meer bestandsformaten gaat ondersteunen die je direct kan bekijken. Welke formaten er op het lijstje van Mozilla staan is momenteel nog niet bekend.