2min

Tags in dit artikel

, , ,

TomTom gaat ervoor zorgen dat politiekorpsen geen gebruik meer mogen maken van de data die het verstrekt. Er zal in de licentievoorwaarden worden opgenomen dat de data niet meer door de politie mag gebruikt worden.

Eerder deze week kwam het nieuws naar buiten dat de politie TomTom-data gebruikt. Op deze manier kan de politie bepalen op welk traject zij het beste kan controleren. De politie zou via een omweg haar handen op deze data hebben gelegd en daardoor kwam dit als donder bij een heldere hemel bij TomTom zelf. TomTom heeft besloten om een wijziging door te voeren in zijn licentiebeleid waardoor het niet meer mogelijk zal zijn voor de politie om deze data te gebruiken.

TomTom introduceert dit jaar het TomTom Traffic Stats. Hiermee kan je actuele verkeersinformatie opvragen over een bepaald tijdstip of traject. TomTom startte in 2006 al met het verzamelen van data voor zijn database. Inmiddels zijn er al ruim drie biljoen gereden metingen verzameld en worden er elke dag ruim 3,5 miljard nieuwe metingen toegevoegd. TomTom wil echter niet loslaten over de manier waarop het deze informatie verzamelt. Voor de hand ligt dat TomTom gebruikmaakt van gsm-verbindingen waarmee TomTom Live apparaten actuele informatie ontvangen en er wordt daarnaast waarschijnlijk gps-data naar TomTom verstuurd wanneer een TomTom aan een pc wordt gekoppeld.

TomTom laat weten dat hey de gegevens wel aan gemeenten en provincies verstrekt. Op deze manier kunnen zij beter zien waar er files ontstaan en hierop reageren. Het was dus bij TomTom niet bekend dat politie profiteerde van deze data en op deze manier de ideale plekken voor snelheidscontroles kon bepalen. Wanneer je een TomTom bezit, kan je akkoord gaan met het feit dat TomTom reisgegevens gebruikt. Wanneer je je na dit nieuws hebt bedacht, kan je deze instemming ook weer intrekken. TomTom laat weten dat al de informatie die het ontvangt, anoniem is en strikt wordt gebruikt om de gebruikerservaring te verbeteren.

Overigens heeft TomTom naar zijn klanten, indien een e-mailadres bekend is, een e-mail gestuurd met informatie over de situatie.