1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Ondanks dat Sony vandaag bekendmaakte dat de creditcardgegevens versleuteld waren, druppelen de eerste berichten binnen over fraude met creditcards die werden gebruikt voor het PlayStation Network van Sony.

Sony kon nog niet met zekerheid melden of er creditcardgegevens buit waren gemaakt bij de inbraak en vroeg gebruikers daarom extra op hun afschrijvingen te letten. Inmiddels hebben er enkele tientallen gebruikers zich gemeld met klachten over aankopen met hun creditcard die zij zelf niet hebben verricht. Of al deze gevallen ook daadwerkelijk in verband staan met de situatie rondom PlayStation Network is nog niet bewezen.

Zo meldt de website VGN365 dat een van hun lezers door zijn bank werd gewaarschuwd wegens een frauduleuze transactie van 300 dollar. Een gebruiker op het Neogaf-forum meldt een afschrijving van ruim 600 dollar. De bekende site Ars Technica meldt ruim 20 gevallen van frauduleuze afschrijvingen. Bij een van deze gedupeerden zou de schade ruim achtduizend dollar bedragen.

Niet geheel onverwacht volgt er ook juridische actie. Zo heeft Sony de eerste rechtszaak aan zijn broek hangen dankzij de 36-jarige Amerikaan Kristopher Johns. Johns beschuldigt Sony ervan dat het onzorgvuldig is omgegaan met zijn creditcardgegevens. Andere Amerikanen die zich gedupeerd voelen, kunnen zich bij de rechtszaak aansluiten. Ook verschillende overheden overwegen een onderzoek in te stellen naar Sony.