2min

De concurrentie van Asus op de tabletmarkt moet komen van de Asus Eee Pad Transformer, voorlopig wordt deze tablet pas in juni in Nederland verwacht maar of dat ook haalbaar is zal nog moeten blijken. Er zou sprake zijn van ernstige tekorten waardoor Asus slechts 10.000 Eee Pad’s per maand kan produceren.

De Eee Pad is in het buitenland al zeer kort in de verkoop geweest en de eerst reacties zijn zeer positief. Ook de prijs van 400 dollar is zeer concurrerend ten opzichte van Apple’s iPad. Toch zal de Eee Pad van Asus voorlopig geen concurrentie zijn op de tabletmarkt want Asus lijkt niet in staat te zijn de Eee Pad voldoende te produceren. De eerste batch was dan ook direct uitverkocht maar veel webwinkels gaven aan niet eens een levering gehad te hebben.

Volgens de geruchten zou Asus een groot te kort hebben aan onderdelen, het gaat waarschijnlijk vooral om de beeldschermen voor de Eee Pad. Hierdoor kan Asus slechts 10.000 Eee Pad’s produceren, terwijl de intentie van Asus was om er 300.000 per maand te produceren.

De beeldschermen voor de tablets is voor meer fabrikanten een groot probleem. Er zijn maar een beperkt aantal fabrieken die deze hoogwaardige beeldschermen kunnen maken en deze hebben geen productiecapaciteit meer over. Veel fabrikanten hebben al ruim van te voren grote orders geplaatst, waardoor er voor nieuwe spelers geen ruimte meer is. De grootste boosdoener is waarschijnlijk Apple, zij zouden begin dit jaar 65 miljoen beeldschermen hebben besteld, waardoor meteen 60 procent van de totale wereldwijde capaciteit aan beeldschermen naar Apple gaat.

Wat er van de geruchten waar is en of Asus dit op korte termijn krijgt opgelost is nog even afwachten. Inmiddels heeft Asus Nederland laten weten dat de Eee Pad begin juni in Nederland in de winkels zal liggen!