1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

Er zijn ruim twaalfduizend Nederlandse jongeren die naar eigen zeggen verslaafd zijn aan online gamen. Het gaat hierbij om jongeren in de leeftijdscategorie tussen de dertien en zestien jaar. Daarnaast zou het gaan om bijna alleen maar jongens.

Deze twaalfduizend jongeren zijn goed voor ongeveer anderhalf procent van het totaalaantal jongeren in die leeftijdscategorie. De verslaafden zeggen zo’n acht uur per dag te besteden aan het spelen van online games. Het gaat hierbij zo goed als alleen maar om jongens waarvan twee derde op het vmbo zit. Dit blijkt uit een onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.

Aan deze verslaving kleven ook nadelen. Zo hebben de verslaafden ten opzichte van niet-verslaafde jongeren vaker last van depressies, eenzaamheid, een negatief zelfbeeld en sociale angst. Volgens onderzoeker Tony Van Rooij kan deze verslaving goed worden aangepakt door bestaande verslavingstherapieën. Daarnaast zouden oplettende ouders en een gemotiveerde tieners ook al veel kunnen betekenen voor hun kind en zichzelf.