2min

Tags in dit artikel

, , ,

Google kondigt later vandaag op de Google I/O-conferentie in San Francisco een onlinemuziekdienst aan die erg veel lijkt op de dienst recentelijk gestart door Amazon.

Dit meldt The Wall Street Journal en de Android-productbeheerder van Google. De dienst zal eerst als bèta gelanceerd worden en nog niet voor iedereen beschikbaar zijn.

In april onthulde Amazon al een dienst waarmee klanten tot duizend nummers online op zijn webservers op konden slaan, zonder enige kosten. Hiermee werd het mogelijk om muziek via internet te streamen naar welk apparaat dan ook.

Nu komt ook Google met een soortgelijke dienst. Net als Amazon heeft Google geen contact opgenomen met platenlabels. Bij Amazon waren de labels boos omdat ze vonden dat ze recht hebben op een deel van de winst die Amazon uit de dienst haalt, omdat hun muziek in de cloud zou worden opgeslagen.

Google wil Amazon verslaan met meer opslagruimte en meer functies. Zo kunnen Google-gebruikers mogelijk tot twintigduizend liedjes online opslaan en heeft Google het mogelijk gemaakt automatisch afspeellijsten te genereren.

Eigenlijk wilde Google meer functies introduceren voor de muziekdienst, maar dit werd onmogelijk gemaakt door de platenlabels. "Een aantal grote labels zijn minder gefocust op de innovatieve visie die we hebben en meer geïnteresseerd in onredelijke en niet-houdbare voorwaarden", zo meldt Jamie Rosenberg, directeur van Android-productbeheer. In plaats van de dienst uit te stellen, is toch besloten binnenkort live te gaan.

Vanavond om zes uur begint de eerste keynote van de Google I/O en dan wordt mogelijk de nieuwe dienst aangekondigd. Naar verwachting is de dienst binnen enkele weken voor klanten in de VS beschikbaar.