2min

Tags in dit artikel

, , , , , ,

Twitpic heeft een interessante overeenkomst gesloten met het Britse persbureau WENN. De online fotodienst kan door deze samenwerking alle foto’s van haar gebruikers doorverkopen.

Dit meld Pressgazette op haar website. Persbureau WENN krijgt hierdoor alle rechten op de foto’s en de mogelijkheid om deze door te verkopen. Hiervoor is geen toestemming nodig van de twitteraar die verantwoordelijk is voor het schieten van de foto. Hiervoor veranderde Twitpic recentelijk haar gebruikersvoorwaarden. Hierin staat nu verwerkt dat Twitpic de foto’s mag gebruiken voor commercieel gewin.

Het Britse WENN is in haar nopjes met deze deal. WENN richt zich vooral op de entertainment-branche. Omdat honderden internationaal bekende mensen hun foto’s publiceren op Twitter via de online fotodienst Twitpic krijgt WENN het alleenrecht op deze foto’s. Vervolgens kunnen zij deze weer doorverkopen aan geïnteresseerde media.

WENN heeft het momenteel goed voor elkaar. Eerder sloot het persbureau al een soortgelijke deal met Plixi. Nu hebben zij dus ook een deal kunnen sluiten met Twitpic. WENN zal waarschijnlijk goed aan de deal gaan verdienen aangezien er genoeg geïnteresseerde media zijn voor smeuïge foto’s. Daarnaast heeft het bureau laten weten dat zij direct werk gaat maken van foto’s die vanaf de dienst zijn gepubliceerd. Ongetwijfeld zal het bureau daarvoor ook hier en daar een stevige boete versturen.

Wanneer je dus nu een foto vanaf Twitpic wil publiceren zal je dit moeten doen via het persbureau WENN. Twitpic benadrukt wel dat de copyrights bij de gebruiker zelf blijven liggen. Daarnaast merkt de website The Next Web scherp op dat Twitpic niet de enige dienst is die dit doet. Naast het eerder genoemde Plixi doen ook andere partijen als yFrog, Instagram en Flickr hetzelfde. Een uitzondering op deze regels is ons eigen Nederlandse Mobypicture.