2min

Chrome OS, het nieuwe besturingssysteem van Google, doet volgende maand zijn intrede in Nederland en kent veel voordelen maar ook zeker nadelen ten opzichte van Windows. Een van de voordelen aldus Google is dat er geen virusscanner meer nodig is.

Het besturingssysteem is op zo’n manier beveiligd dat het besturingssysteem zelf niet is aan te passen. Gebeurt dat toch, dan is het systeem zo ontworpen dat dit direct wordt hersteld en het systeem als het ware wordt "genezen". Daarnaast bewaart het alle gegevens in de cloud waardoor er geen bestanden op het fysieke systeem zelf zijn te vinden.

Bij dat laatste beginnen ook de nadelen aldus Costin Raio van Kaspersky Lab. Doordat alles wordt opgeslagen in de cloud komt er een nieuw beveiligingsprobleem. Alle bestanden en persoonlijke informatie worden namelijk opgeslagen in een webaccount. Zodra je inlogt met je gebruikersnaam en wachtwoord krijg je bepaalde authenticatietokens toegewezen die ervoor zorgen dat je ingelogd blijft op dit account en niet steeds je gebruikersnaam en wachtwoord hoeft te verzenden.

Criminelen zullen zich ten doel stellen om deze authenticatietokens in handen te krijgen, want daarmee kunnen ze zichzelf toegang verschaffen tot je account. Zodra ze daar in kunnen, beschikken ze ook meteen over al je gegevens die zijn opgeslagen in de cloud. "Hoewel het endpoint nu veiliger is, is de situatie dat de gegevens nu op een risicovollere plek zijn en het veel eenvoudiger wordt om ze stilletjes te stelen.", aldus Raio.

Malware van vandaag de dag die Windows-systemen infecteren, proberen zich zo goed mogelijk te verbergen in het systeem, om ondertussen allerlei gegevens af te vangen en te stelen. "Met cloudgerichte besturingssystemen is het een race om de inloggegevens te stelen, waarna het meteen game over is", zegt Raiu.

"Waarom bankgegevens stelen als je Google Checkout hebt?", Raio stelt dus dat de beveiliging van de Chrome OS-client misschien veel beter is dan Windows, maar alles in de cloud is eigenlijk ook weer slechter.