2min

Er is weer een nieuwe manier bedacht om pc-gebruikers geld af te troggelen. Oplichters hebben een nieuwe vorm van scarware ontwikkeld die pc-gebruikers meldt dat de harde schijf van hun computer op het punt staat te crashen. Voor een bedrag van 79,50 dollar kan een applicatie worden aangeschaft die dit voorkomt. Symantec waarschuwt middels een persbericht dat men hier niet in moet trappen.

Oplichters worden steeds slimmer in het aftroggelen van geld bij computergebruikers. Een van de vormen die de laatste jaren aan populariteit wint, is de zogenaamde ‘scareware’. Het doel is om de computergebruiker zo bang mogelijk te maken. Dit wordt gedaan door te melden dat de computer op het punt staat het te begeven of dat de computer is geïnfecteerd met een virus.

De gebruiker moet in elk geval bang worden om zijn data te verliezen, zodat deze bereid is om actie te ondernemen om schade te voorkomen. De makers van deze scareware bieden dan tegen betaling van een vaak veel te hoog bedrag een programma aan waarmee het probleem kan worden voorkomen. Deze applicaties doen vaak helemaal niets behalve een mooie animatie te tonen dat het probleem wordt verholpen, of ze werken maar half of maken de problemen alleen maar erger door meer malware, spyware en andere rommel te installeren.

Symantec heeft het nieuwe nepprogramma dat meldt dat je harde schijf het gaat begeven gedoopt tot ‘Trojan.Fakefrag’, een variant op de bestaande nepsoftware UltraDefragger. Gebruikers kunnen besmet raken met deze Trojan door een kwaadaardige website te bezoeken, waar ze vaak heen worden geloodst via andere malware die bijvoorbeeld de zoekmachineresultaten aanpast.

Wat deze Trojan doet, is diverse valse meldingen geven over het mogelijk crashen van je harde schijf. Vervolgens verplaatst deze ook allerlei bestanden in de map "All Users" naar een andere tijdelijke map, net als bestanden uit de map van de huidige ingelogde gebruiker. Hierdoor merkt de gebruiker dat er bestanden zijn verdwenen uit mijn documenten of van zijn of haar bureaublad. Ook is het onmogelijk om de bureaubladachtergrond aan te passen of taakbeheer op te starten.

Dit alles moet de gebruiker ervan overtuigen dat het zinvol is om de applicatie van bijna 80 dollar aan te schaffen. De meeste virusscanners die recent zijn bijgewerkt kunnen deze scareware inmiddels opsporen en verwijderen. Vervolgens moet de gebruiker zelf met Windows Search zijn originele bestanden zien terug te vinden om deze terug te verplaatsen naar de oude en vertrouwde locatie.