Eerste release candidate Linux 3.0 uitgegeven

Linus Torvalds heeft de eerste release candidate van Linux-kernel 3.0 uitgebracht. Dit zal de eerste versie zijn die het versienummer 3.0 mee krijgt. Voorheen werd bij een nieuwe release alleen het eindnummer omhoog geschroeft.

Het is inmiddels bijna twintig jaar geleden dat Linus Torvalds zijn eerste versie van Linux voor de wereld beschikbaar maakte. Inmiddels wordt Linux binnenkort twintig jaar oud en gaat daarmee zijn derde decennium in. Het lijkt daarom bijna een symbolische keuze om deze release het nummer 3.0 mee te geven. Het gaat hierbij om een time-based release. Over het algemeen kunnen we na het uitbrengen van de eerste release candidate de eindversie van de 3.0-kernel over zo’n 1,5 tot 2 maanden tegemoet zien.

De nieuwe kernel van Linux zal onder andere ondersteuning gaan geven aan nieuwe hardware. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Sandy Bridge, Ivy Bridge en Fusion processoren. Daarnaast zullen er nieuwe drivers worden toegevoegd aan de kernel en zullen er verschillende bugs zijn opgelost. Wanneer je deze release candidate van Linux uit wilt proberen kan je deze downloaden op de website van Kernel.org.