1 min

Microsoft gaat samenwerken met de TU delft in een onderzoek naar kwantumcomputers. De softwaregigant zal ruim een miljoen euro investeren in dit onderzoek. Daarnaast zal ook fysicafinancier FOM een miljoen investeren.

Volgens onderzoeksleider van de Technische Universiteit van Delft Leo Kouwenhoven zijn de laatste handtekeningen gezet en de laatste documenten op de post gegaan. De samenwerking tussen Microsoft en de TU Delft is ontstaan nadat Microsoft vorig jaar Leo Kouwenhove benaderde naar aanleiding van enkele van zijn artikelen. Om dit onderzoek te kunnen uitvoeren en financieren, betalen Microsoft en fysicafinancier FOM ieder een miljoen euro.

Deze kwantumcomputers zijn voor Microsoft erg interessant, omdat deze computers vele malen sneller zijn dan de huidige generatie. Een kwantumcomputer kan namelijk allerlei berekeningen tegelijkertijd doen. Ter illustratie gebruiken we dit voorbeeld: er zijn tien deuren en achter één ligt een appel, achter welke deur ligt die appel? Ervan uitgaande dat de appel zich bijvoorbeeld achter deur nummer 8 bevindt, zal de normale computer deur nummer 1 openen, kijken of de appel daarachter ligt, en daarna de deur sluiten en naar de volgende deur gaan. Dit proces zal de computer herhalen totdat hij de appel heeft gevonden. Een kwantumcomputer daarentegen zal alle deuren tegelijk openen en al na de eerste cyclus de appel achter deur nummer 8 vinden.