1 min

De Franse zoekmachine 1PlusV stapt naar de rechter toe. Het bedrijf klaagt Google aan wegens machtsmisbruik. De Franse zoekmachine eist 295 miljoen euro.

Volgens 1PlusV, een lokale zoekmachine in Frankrijk, maakt Google misbruik van zijn dominante positie. Google zou de toegang tot informatie afschermen en de vindbaarheid van zijn concurrenten op de zoekmachine verminderen. Het is voor andere bedrijven dan niet mogelijk om te kunnen concurreren met Google, aldus het Frans 1PlusV.

In een e-mailverklaring aan Bloomberg zegt Google-woordvoerder Al Verney dat hij nog niet inhoudelijk kon reageren op de aanklacht van 1PlusV. "We proberen altijd het beste voor onze gebruikers te doen. Dat is het belangrijkste principe dat ons bedrijf drijft. We kijken ernaar uit om dit uit te leggen", aldus de woordvoerder.

1PlusV stapte al eerder naar de rechter, omdat Google verticaal zoekende zoekmachines zou achterstellen. Microsoft, de eigenaar van de zoekmachine Bing, stapte al eerder naar de Europese Unie om een klacht in te dienen over Google. De aantijgingen zijn inmiddels onderwerp van onderzoek, dat door de Europese Commissie uitgevoerd zal worden.