2min

De Amerikaanse toezichthouder FTC zou momenteel bezig zijn met een onderzoek naar Twitter, meer specifiek naar de manier waarop het bedrijf omgaat met zijn ontwikkelaars. Mogelijk zou er sprake zijn van concurrentievervalsing en machtsmisbruik doordat Twitter enkele maanden geleden bepaalde Twitter cliënts blokkeerden.

BusinessInsider komt vandaag met dit nieuws nadat het contact heeft gehad met een van de gedupeerde partijen. De gedupeerde partij zou het bedrijf van Bill Gross zijn. Hij besloot enkele jaren terug om samen met een investeerder diverse Twitter cliënts op te kopen. Het idee was om met zijn bedrijf het grootste marktaandeel binnen te halen aan Twitter cliënts, op termijn viel hier dan veel geld mee te verdienen.

Dit plan verliep redelijk goed tot Twitter besloot hier een stokje voor te steken. Twee cliënt van Gross, UberTwitter en TwitDroyd, werden door Twitter voor enkele dagen geblokkeerd wegens het overtreden van de regels. Zo zou UberTwitter inbreuk maken op de merknaam Twitter en TwitDroyd voorzag in de mogelijkheid om meer dan 160 tekens te versturen. Twitter besloot echter om de gebruikers van de cliënts het bericht te sturen dat ze in plaats van UberTwitter of TwitDroyd te gebruiken, de officiële Twitter client moesten downloaden.

Ook besloot Twitter om Gross nog nog meer marktaandeel in handen te laten krijgen, toen Gross op het punt stond om Tweetdeck over te nemen voor 25 miljoen dollar, besloot Twitter om Tweetdeck alsnog over te nemen.

Het FTC doet nu onderzoek naar het handelen van Twitter en gaat bekijken of er bij deze werkwijze niet sprake is van concurrentievervalsing. De FTC zou Twitter hiervoor een flinke boete kunnen geven. Het bedrijf van Gross heeft in elk geval veel schade geleden door de acties van Twitter en heeft nu aangegeven mee te werken aan het onderzoek van de FTC. Het bedrijf is momenteel bezig om alle papieren in orde te maken voor de FTC.