2min

Tags in dit artikel

, , ,

Social media worden steeds populairder bij spammers voor het versturen van spamberichten, malware en het uitvoeren van phising-aanvallen. Tussen april en juni 2011 is het aantal spamaanvallen sterk gegroeid bij Facebook, Twitter en YouTube. Ruim de helft van deze spam ontstaat in de Verenigde Staten.

Dat is gebleken uit recent onderzoek van Symantec. Het aantal spamaanvallen op Facebook, Twitter en YouTube groeide zeer sterk de afgelopen drie maanden. Deze social media worden algemeen beschouwd als de populairste socialenetwerksites.

De aanvallen laten een duidelijk patroon zien. Allereerst ontstaat er een piek in het aantal spamaanvallen bij een van de socialenetwerksites. Vervolgens is er een abrupte val, tot het aantal aanvallen nagenoeg gelijk is aan nul. Dan vindt er een verschuiving plaats naar een ander sociaal medium, waar de cyclus weer van vooraf aan begint. Een spamaanval duurt gemiddeld tussen de 15 en 20 dagen. In de onderstaande grafiek is deze cyclus goed te zien.


De meeste spam wordt verspreid via zogeheten botnets. Ruim de helft, 53 procent, van de spam wordt via de Verenigde Staten verspreid. Dat is een opvallende constatering aangezien veelal wordt bestempeld als de spamcapital van de wereld.

Ondanks deze aanvallen meent Brian Krebs, expert op het gebied van internetveiligheid, dat de hoeveelheid verstuurde spam het afgelopen jaar sterk is teruggelopen. In 2010 verstuurden spammers ongeveer 250 miljard spamberichten per dag. Anno 2011 is dat gemiddeld 50 miljard per dag. Vorig jaar was 90 procent van alle wereldwijd verstuurde e-mails spam. Inmiddels is ‘slechts’ 72,9 procent van de dagelijks verstuurde e-mails spam.