2min

Bijna de helft van de Nederlanders (46 procent) geeft aan dat het maken van een back-up van zijn bestanden niet hoog op zijn prioriteitenlijstje staat. Maar liefst 65 procent zegt nooit nagedacht te hebben om een back-up te maken.

Dat blijkt uit een onderzoek van SPAMfighter onder ruim zeven duizend Nederlandse computergebruikers. Twintig procent van de respondenten noemt tijdsgebrek de belangrijkste reden waarom ze geen back-ups maken. Zestien procent zegt dat ze helemaal geen belang hecht aan back-ups.

Het is opmerkelijk dat zo’n grote groep mensen zegt dat ze het maken van back-ups niet belangrijk vindt. Het is zeer eenvoudig, neemt niet veel tijd in beslag en vooral ontzettend belangrijk om te doen. Steeds vaker downloaden we content van internet. De kans dat je een virus of andere malware binnenhaalt die je computer en al je bestanden kan infecteren, is daardoor aanzienlijk groter.

Afgezien van het downloadgedrag van internetgebruikers is het ook altijd mogelijk dat je computer crasht door een fout, bijvoorbeeld in de hard- of software. Als je dan een kopie van je bestanden wil maken is het soms al te laat. "Om het risico te verkleinen dat de harde schijf stukgaat, adviseren wij computergebruikers om naast het maken van een back-up van hun bestanden ook hun computer te beschermen met goede antivirusbeveiliging en regelmatig hun harde schijf op te ruimen", aldus medeoprichter en CMO van SPAMfighter Martin Thorborg.

In de toekomst zal een (externe) harde schijf om een back-up van je bestanden te maken niet langer nodig zijn. Door de introductie van clouddiensten. Deze maken het mogelijk om al je data online te bewaren en te delen. Mocht je computer dan crashen, beschadigd raken of gestolen worden, dan is je data in ieder geval niet verdwenen.