2min

Het Openbaar Ministerie heeft op last van minister Verhagen een onderzoek uitgevoerd naar het gebruik van Deep Packet Inspection door KPN. De minister wilde weten of KPN hiermee de wet overtrad, volgens het OM is hier geen sprake van en kan KPN de technieken gewoon blijven gebruiken.

Wim de Bruin voorzitter van het Landelijke Parket van het Openbaar Ministerie laat weten: "Er zijn geen aanwijzingen gevonden dat KPN haar klanten afluistert". Uit het onderzoek van het OM blijkt dus dat KPN haar klanten niet heeft afgeluisterd. De grote vraag blijft natuurlijk hoe KPN die DPI dan precies toepast, want er is geen technische uitleg gegeven. In principe kan je met DPI namelijk het gehele pakket zien inclusief de inhoud.

Volgens het OM is hier geen sprake van en is er dus geen strafbaar feit gepleegd. Het OM heeft in dit geval alleen KPN onderzocht en niet Vodafone en T-Mobile. Die beide hebben toegegeven ook DPI te gebruiken om het dataverkeer te monitoren.

De providers gebruiken DPI om het mobiele dataverkeer in kaart te brengen. Ze kunnen op deze manier zien of het gaat om WhatsApp verkeer, Skype, e-mail, webbrowsen of iets anders. Daarnaast zou DPI worden gebruikt om problemen in het netwerk op te sporen en daar sneller actie op te kunnen ondernemen. Providers hadden eerder het plan opgepakt om meer geld te gaan vragen voor bepaalde diensten zoals WhatsApp, nu er inmiddels een wetsvoorstel ligt om dit te blokkeren, zien de providers daar vanaf. Critici hebben aangegeven dat er ook andere technieken zijn als DPI waarmee ook het verkeer gemonitord kan worden en er zeker geen inhoud kan worden bekeken.

Een tijdje terug deed ook telecomwaakhond OPTA een onderzoek naar het DPI gebruik. Zij kwamen tot de voorlopige conclusie dat KPN mogelijk de wet overtreedt, zij hebben het onderzoek overgedragen aan het College Bescherming Persoonsgegevens. Het CBP is momenteel nog bezig met een onderzoek naar KPN, Vodafone en T-mobile en het gebruik van DPI. Wanneer dit onderzoek wordt afgerond is niet bekend.