2min

Tags in dit artikel

,

Het bedrijf Symform is begonnen met het gratis aanbieden van 100 GB aan cloudopslag. Er is echter wel één voorwaarde: gebruikers moeten 150 GB aan opslag doneren.

Normale clouddiensten werken door alle data bij één bedrijf op te slaan, zoals SkyDrive van Microsoft, Ubuntu One van Canonical of Dropbox. Symform werkt echter anders. Het in 2009 door ex-Microsoft-werknemers opgerichte bedrijf komt met een decentrale cloud. De oprichters kwamen op het idee dat de goedkoopste cloud bij klanten zelf aanwezig is, in de vorm van ongebruikte ruimte op harde schijven en externe USB-apparaten.

Bestanden van Symform-klanten worden geüpload naar de cloud. De data wordt in blokken van 64 MB opgedeeld. Vervolgens wordt elk blok versleuteld met het AES-256-encryptiealgoritme waarbij een hash als sleutel wordt gebruikt. Daarna wordt de data opnieuw opgedeeld, dit keer in blokken van 1 MB. Elk blok bevat bovendien de helft aan codeduplicatie door middel van een RAID-algoritme. Ten slotte worden alle blokken naar verschillende computers in de wereld geüpload.

Deze methode heeft een aantal voordelen. Doordat het bestand wordt opgedeeld, kan het bestand parallel gedownload worden van de duizenden computers waarover het verdeeld is. Daarnaast wordt de helft van de code van het bestand gekopieerd, waardoor als een derde van de data in de cloud onbeschikbaar is, alle data nog volledig hersteld kan worden.

Vanwege deze dataduplicatie moeten gebruikers dan ook 150 GB doneren om aanspraak te maken op de 100 GB cloudopslag.

Overigens wordt de data ook beschermd tegen vandalisme als het zich op een andere computer bevindt. Elk bestandsdeel wordt gecontroleerd op aanpassingen. Bovendien worden applicaties die de data proberen aan te passen of in te zien geblokkeerd en wordt de data beschermd tegen uitvoeren.

Op dit moment werkt Symform alleen nog op Windows-computers. Clients voor OS X en Linux zijn echter ook onderweg. Het aanbod is overigens wel tijdelijk, maar voor hoe lang precies, is onduidelijk.