2min

Tags in dit artikel

,

Iedereen heeft weleens in een auto gezeten met een scala aan technologie aan boord. De auto maakt verbinding met een server via het gsm-netwerk en communiceert vervolgens met een centrale server voor navigatie of noodoproepen.

De huidige systemen zoals Sync, OnStar en Blue Link kunnen eigenlijk niet zoveel meer (in veel gevallen zelfs minder) dan wat de meeste smartphones kunnen. Het enige unieke aan dergelijke systemen is dat ze meestal automatisch contact kunnen leggen met een alarmcentrale in het geval van een ongeval.

Wat nu als deze systemen aan boord van een auto allemaal gekoppeld konden worden. Op die manier weten alle auto’s die achter je rijden dat jij een noodstop maakt en kunnen daar dan ook naar handelen. Dat is het idee van de Ford-Fi. Een draadloos netwerk dat zich om en rond de auto bevindt en gegevens uitwisselt.


Ondanks dat er nog niet eens een prototype van gemaakt is zijn engineers erg enthousiast. Volgens berekeningen kan er een fijnmazig netwerk opgezet worden als één op de tien auto’s over een dergelijk systeem beschikken. Als gevolg van de nieuwe technologie zouden files en ongelukken beter kunnen worden voorkomen en de verkeersdoorstroming sterk worden bevordert. Ook zou men via het netwerk internettoegang aan kunnen bieden via Wi-Fi spots die op strategische plekken geplaatst zijn. Op die manier hoeft er minder gebruik gemaakt te worden van GSM-masten en zou men VoIP kunnen gebruiken. In Nederland is dit minder belangrijk maar in het buitenland kan dit een groot voordeel zijn.

Er zitten natuurlijk nog wat haken en ogen aan, zoals de beveiliging maar het zou in de toekomst een goede oplossing kunnen zijn voor veel problemen.