Google en Mozilla’s browser Firefox zijn zowel vriendjes als grootste concurrenten van elkaar. Firefox is namelijk de concurrent van Google’s eigen browser Chrome. Aan de andere kant komt 97 procent van Mozilla’s inkomsten van het zoekveld in Firefox met daaraan gekoppeld de zoekmachine van Google. Sterker nog van die 97 procent betaald Google maar liefst 86 procent (ruim 85 miljoen dollar).

In november 2011 zal het contract wat Mozilla heeft met Google aflopen en het is de vraag of de grootste ‘sponsor’ van Firefox dit contract gaat verlengen. Het is uiteindelijk een beetje vreemd dat een van de groote concurrenten van Google Chrome in leven wordt gehouden door Google zelf, of toch niet?

De meest voor de hand liggende reden waarom het contract mogelijk wel verlengd zal worden is geld. In het eerste kwartaal van 2011 verdiende Google 8,58 miljard euro waarvan 97 procent aan advertentieinkomsten. De 450 miljoen Firefox gebruikers genereren dus ook omzet voor de zoekgigant, het ligt voor de hand dat Google dit precies kan berekenen.

Dan is er ook nog een andere reden waarom Google het contract zou kunnen verlengen en dat is de zoekmachine van Microsoft, Bing. Zodra google besluit het contract met Firefox niet te verlengen zal Mozilla op zoek gaan naar een alternatief. Het ligt voor de hand dat Microsoft dan wordt benadert en mogelijk met een voorstel zal komen. Uiteindelijk levert dat redelijk wat extra marktaandeel op als Firefox standaard Bing gaat ondersteunen in plaats van Google. Al zal een deel van de gebruikers er vervolgens wel voor kiezen dit weer terug te veranderen.

Voordat het november is zal Mozilla of Google vast duidelijkheid gaan verschaffen hierover, in elk geval staat er voor Mozilla veel op het spel, mocht het geen nieuwe overeenkomst kunnen sluiten met Google of Microsoft dan komt het bedrijf hoogstwaarschijnlijk in financiële problemen, zover is het echter nog niet.