2min

De patentrechtszaken tegen het Android-besturingssysteem en de Android-fabrikanten beginnen de spuigaten uit te lopen. Ondertussen is het in Mountain View wel erg stil. Nu ook Motorola min of meer een bom heeft gelegd onder het besturingssysteem moet Google wel in actie komen. Het moet op korte termijn een grote patentcollectie kopen om Android te beschermen, de beste oplossing is wellicht door Motorola Mobility over te nemen.

De Android-fabrikanten krijgen de ene naar de andere rechtszaak te verduren. Op dit moment zijn zowel HTC als Samsung in verschillende landen met Apple verwikkeld in patentrechtszaken, waarbij Apple steeds opnieuw met patenten schermt waar Android inbreuk op zou maken.

Tot op heden is het nog niet gekomen tot een definitieve veroordeling dat Android ook patenten schendt van Apple maar dat lijkt niet lang meer te gaan duren. Waarschijnlijk zal de Nederlandse rechter in Den Haag op 15 september de eerste gaan worden, mocht de rechter in het voordeel van Apple beslissen dan volgt er een importverbod voor de Galaxy Tab 10.1 van Samsung en alle populaire Galaxy S-toestellen.

Google moet er dus voor gaan zorgen dat Android niet langer onderwerp is van deze discussie en kan dit doen door mobiele telefonie patenten te kopen. Twee eerdere pogingen van Google mislukte doordat een consortium van bedrijven onder leiding van Apple en Microsoft steeds meer geld op tafel legde voor de patenten die Google wilde kopen.

Heel veel mogelijkheden zijn er niet meer voor Google, de eerste is een collectie van zo’n 8000 patenten van een bedrijf genaamd InterDigital. Er gaan echter geruchten dat ook Apple al aan het informeren is bij dit bedrijf. De andere mogelijkheid die Google heeft is om Motorola Mobility in te lijven. Dit bedrijf is op dit moment zo’n 8 miljard dollar waard en bezit voldoende patenten om Android te kunnen beschermen. Motorola was een van de eerste bedrijven die met mobiele telefoons op de markt kwam en was daardoor min of meer de uitvinder van de mobiele telefoon.

Google zal wel flink wat geld op tafel moeten leggen om Motorola in te lijven, maar het alternatief is dat fabrikanten straks mogelijk meer gaan inzetten op andere mobiele besturingssystemen zoals Windows Phone wat wel goed door patenten wordt beschermt.

Tot op heden heeft Google nooit publiekelijk kenbaar gemaakt interesse te hebben in Motorola, maar gezien de beperkte opties en de situatie waarin Google zit, moet een overname zeker niet worden uitgesloten.