2min

Tags in dit artikel

, , ,

Steeds meer malware wordt in Nederland gehost. Internationaal gezien staat Nederland op de vijfde plek van de landen die de meeste malware hosten.

In het tweede kwartaal van dit jaar waren tien landen verantwoordelijk voor de verspreiding van 87 procent van alle malware. Dat is een afname twee procentpunt in vergelijking met het eerste kwartaal. Door de domeinnaam te koppelen aan het IP-adres konden de onderzoekers van Kaspersky nagaan waar de bron van herkomst was.

De Verenigde Staten voert de lijst aan van landen die de meeste malware distribueren: maar liefst 28,53 procent van alle malware die wereldwijd verspreid wordt, is afkomstig uit dat land. Amerika wordt gevolgd door Rusland (15,99 procent), Duitsland (7,81 procent) en het Verenigd Koninkrijk (7,63 procent).

Nederland doet het zeer goed als het gaat om het bestrijden van de verspreiding van malware. Nederland wist het aantal websites met malafide content te reduceren met 4,3 procent. Dat is volgens Kaspersky te danken aan het daadkrachtige optreden van de Nederlandse politie tegen botnets als Bredolab en Rustocky. Dit werkt volgens de onderzoekers afschrikwekkend bij cybercriminelen, die vervolgens elders hun heil zoeken.

China staat op de zevende plaats van de top 10 landen die de meeste malware verspreiden. Twee jaar geleden voerde China de lijst nog aan.

Kaspersky maakt een onderscheid tussen de mate waarin gebruikers besmettingsrisico lopen: high-risk countries, average-risk countries en safe-surfing countries. Nederland behoort tot de tweede categorie met een besmettingsrisico van 22,3 procent. Landen in en rond het Midden-Oosten zoals Oman, Irak en Saudi-Arabië behoren tot de eerste categorie. Als je veilig wilt surfen, zul je volgens Kaspersky moeten uitwijken naar landen zoals Zwitserland of Singapore.