3min

Microsoft houdt het tempo er lekker in op zijn Windows 8 Developer Blog. Waar we dinsdag nog schreven over de nieuwe ribbon interface van Windows verkenner, kunnen we het vandaag hebben over de twee interfaces die Windows 8 krijgt, die simultaan naast elkaar gaan draaien.

We hebben het hier dan over de nieuwe Metro-interface en de wel bekende Windows Desktop interface waar Windows 7 en zijn voorgangers gebruik van maken. De Metro-interface is hieronder te zien op de afbeelding en is duidelijk een interface met veel afbeeldingen. Deze interface is dan ook meer bedoelt voor tablets en computers met een touchscreen. Al is deze interface ook met de muis te bedienen.

Eerder gingen er geruchten over het compleet vervangen van de bekende Windows 7 Desktop interface met taakbalk en startknop, ook gingen er geruchten om de twee samen te voegen en langzaam over te gaan op de Metro-interface. Allemaal mogelijkheden waar Microsoft niet voor heeft gekozen. Beide interfaces zullen in Windows 8 worden aangeboden en deze zullen harmonieus naast elkaar gaan draaien. Microsoft praat over de juiste balans vinden tussen deze twee interfaces.

Hoewel Microsoft zeer enthousiast is over de nieuwe Metro-interface is de bestaande interface van Windows 7 ook een enorm succes. Microsoft geeft aan dat niet alleen de verkoopcijfers van Windows 7 goed zijn maar ook het gebruik van het besturingssysteem en de mogelijkheden van de interface zijn er goed.

Microsoft’s Steven Sinofsky zegt (vrij vertaald) hierover: "Honderden miljoenen mensen maken gebruik van Windows 7 en vertrouwen op deze gebruikersinterface en de applicaties die erop draaien, elke dag opnieuw. Zij verwachten dan ook van ons dat wij deze ervaring ook bieden op hun volgende pc’s.".

Daarom is het volgens Microsoft belangrijk dat de twee interfaces zo goed mogelijk zijn en er geen concessies hoeven te worden gedaan tijdens de ontwikkelen ervan. De twee interfaces zullen daarom harmonieus naast elkaar gaan draaien en bestaan. Zodra je de bestaande Windows 7 interface zou gaan migreren naar Metro of deze zou gaan combineren moet je concessies gaan doen anders is het onmogelijk. Dat wilde Microsoft niet en daarom staan de twee dan ook los van elkaar.

Het zal mogelijk worden om zeer eenvoudig en snel te schakelen tussen de Metro-interface en de doorontwikkeling van bekende Windows Desktop interface. Bestaande applicaties, apparaten en tools blijven allemaal beschikbaar in Windows 8 en zijn mogelijk zelfs verbeterd. Aan de andere kant zijn er straks ook Metro-apps in een nieuwe interface, ook hier kan men gemakkelijk gebruik van maken.

De ontwikkeling van Metro-apps door derden moet echter nog wel beginnen, om hier wat vaart achter te zetten houdt Microsoft dan ook een grote developers-conferentie over 2 weken in Anaheim, genaamd Build. Daar wordt mogelijk ook een eerste preview-versie vrijgegeven van Windows 8.

Het succes van de Metro-interface en apps zal uiteindelijk wel bepalend worden voor de toekomst. Indien gebruikers massaal de Metro-apps omarmen en de Windows Desktop steeds minder gaan gebruiken, dan bestaat de kans dat de bekende Windows Desktop Interface uiteindelijk ooit gaat verdwijnen in Windows 9, 10 of 11. Maar in elk geval nog niet in Windows 8.