2min

Tags in dit artikel

, , ,

"Low Battery": het is natuurlijk altijd vervelend als je telefoon ineens leeg is, vooral op momenten als je hem hard nodig hebt. Binnenkort hoeven we ons daar geen zorgen meer over te maken. Een blokje omlopen is dan al voldoende om de batterij van je smartphone helemaal op te laden.

Een aantal Amerikaanse onderzoekers hebben een methode gevonden om elektriciteit op te wekken terwijl je beweegt. Door een klein apparaatje in je schoen te verwerken, is het mogelijk om deze beweging om te zetten in elektrische stroom. Door een kleine USB-plugin is het mogelijk om deze opgewekte energie over te dragen naar je smartphone. Zodoende heb je dus altijd een oplader bij de hand.

"Mensen zijn krachtige, energieopwekkende machines", aldus professor Tom Krupenkin van de University of Wisconsin. "Als iemand een sprintje trekt kan hij wel een kilowatt/uur aan energie opwekken." Dat is volgens Krupenkin meer dan genoeg om een mobiele telefoon op te laden.

De techniek is weliswaar niet nieuw: er bestaan immers al geruime tijd horloges die je door middel van kinetische energie (energie die je opwekt door lichaamsbeweging) kunt opladen. Ook op de treinstations maakt men gebruik van deze techniek: door allerlei kleine sensoren in de vloeren te verwerken zijn wetenschappers erin geslaagd om de energie van reizigers op te wekken en gebruiken om automatische deuren te openen. Horloges en deuren hebben slechts weinig energie nodig om te blijven functioneren. Technologische apparaten zoals mobiele telefoons daarentegen hebben veel meer energie nodig om te werken. Wetenschappers zijn er nu in geslaagd om grotere hoeveelheden energie op te wekken en over te brengen naar de mobiele telefoon.

Ook andere energieslurpende apparaten zoals laptops zouden met deze techniek opgeladen kunnen worden. De vraag is wel in hoeverre computergebruikers bewegen als ze achter hun laptop werken.

Een USB-plugin is één methode om de opgewekte energie door te sluizen, maar niet de meest elegante manier. Daarom hebben de onderzoekers een betere methode bedacht om dit doel te bereiken, namelijk draadloos. Op hele korte afstanden is het al mogelijk om een smartphone draadloos op te laden, onderzoekers praten hier echter over Bluetooth of WiFi, in theorie zou het mogelijk zijn om via die draadloze technieken opgewekte energie over te brengen naar je smartphone, in de praktijk is het echter nog niet zover.

De onderzoekers denken na over hoe zij hun vinding kunnen commercialiseren. Wellicht kunnen we op korte termijn onze lader gedag zeggen en gebruik maken van deze methode om onze mobiele telefoon op te laden.