2min

Vorige week berichtte Techzine dat AVG de eerste antivirus-app voor Windows Phone 7 lanceerde, waarbij een antivirusscanner gecombineerd werd met AVG’s Safe Search. Even later verwijderde Microsoft de app uit de Windows Phone Marketplace, omdat de app locatiegegevens doorstuurt en reclame toont. AVG reageert nu op de aantijgingen door te stellen dat de locatiegegevens verzameld worden om de telefoon terug te vinden als deze gestolen wordt.

Vol trots lanceerde AVG vorige week de eerste antivirus-app voor het besturingssysteem Windows Phone 7. In de applicatie zit een filescanner verwerkt die al je bestanden scant op virussen en deze verwijdert. Ook heeft de app de Safe Surf feature, waardoor het antivirusprogramma eerst de safety ratings van een website controleert voordat je de site daadwerkelijk bezoekt.

Maar snel genoeg na de lancering verwijderde Microsoft de app uit de Windows Phone Marketplace. Zo beschermt de app je mobiele telefoon slechts tegen vier virusdefinities en stuurt het locatiegegevens door naar AVG. Microsoft medewerker Justin Angel noemde de app zelfs spyware.

AVG reageert nu eindelijk op de beschuldigingen van Microsoft. Het beveiligingsbedrijf zegt dat de app een gps-volgfunctie heeft. Doel van deze functie is om je telefoon terug te vinden als deze bijvoorbeeld gestolen is, of als je deze bent kwijtgeraakt. Als deze optie niet ingebouwd zou zijn in de app, zou de gebruiker zijn mobiele telefoon definitief kwijt zijn, aldus AVG. Het bedrijf benadrukt dat gebruikers deze optie op ieder moment kunnen uitschakelen.

Op de officiële weblog van het bedrijf is te zien welke gegevens AVG ontvangt. Op het voorbeeld is te zien dat AVG geen locatiegegevens ontvangt als deze functie wordt uitgeschakeld. AVG benadrukte dat de locatiegegevens niet aan derden wordt verkocht of gedeeld zonder nadrukkelijke toestemming.

Enkele gebruikers hebben zich afgevraagd waarom deze app überhaupt nodig is: er zijn immers nog geen virussen aangetroffen op het besturingssysteem van Microsoft. AVG benadrukt dat de app niet alleen een virusscanner is, maar je mobiele telefoon eveneens beschermt tegen aanvallen van buitenaf, zoals phising- of DDoS-aanvallen.

Of AVG hiermee het vertrouwen weet terug te winnen van WP7 gebruikers is nog maar de vraag. Feit is dat het imago van AVG door de introductie van de app een aardige deuk heeft opgelopen.