2min

Na de overname van Motorola Mobility door Google is InterDigital nog de enige partij die over een grote patentcollectie beschikt in de hoek van mobiele telefonie en communicatie. Het bedrijf is daarom een gewilde overnamekandidaat voor veel IT-bedrijven. HTC zou een van de bedrijven zijn die zijn zinnen gezet heeft op InterDigital.

Dat zegt Martin Fichter, de CEO van HTC America. Volgens Ficher wil HTC zijn patentcollectie uitbreiden om zich te kunnen verdedigen tegen Apple. Beide partijen zijn in een juridisch conflict gewikkeld omdat HTC inbreuk zou maken op enkele patenten van Apple, maar HTC heeft ook Apple aangeklaagd omdat Apple weer inbreuk zou maken op patenten van HTC.

Als HTC erin zou slagen om de patentportfolio van InterDigital aan zijn eigen collectie toe te voegen, zou het bedrijf een stuk sterker staan in de rechtszaken tegen Apple. Hoewel de interesse van HTC in de patenten van InterDigital groot is, is het volgens Ficher nog niet zeker dat HTC zal gaan meebieden.

Vorige week kreeg HTC hulp vanuit Mountain View. Google besloot om zich met de rechtszaak tussen HTC en Apple te bemoeien door negen patenten te verkopen aan HTC. Hiermee zou het Taiwanese bedrijf sterker in zijn schoenen staan in de juridische strijd met Apple.

Aanvankelijk zou de veiling voor de patenten van InterDigital half augustus hebben plaatsgevonden, maar verschillende partijen gaven aan dat ze meer tijd nodig hadden om een bod voor te bereiden. Daarom is de veiling nu pas van start gegaan. Geïnteresseerden kunnen de komende twee weken een bod uitbrengen op InterDigital, volgens sommige analisten het enige resterende bedrijf met een aantrekkelijk patentportfolio voor smartphones.

HTC is bij lange na niet de enige partij die interesse heeft getoond in InterDigital. Ook Intel, Samsung, Ericsson, Apple, Microsoft, Nokia en Qualcomm zouden belangstelling hebben om het patentportfolio van InterDigital over te nemen. Aanvankelijk had Google ook interesse in InterDigital, maar door de overname van Motorola Mobility zou het internetbedrijf daar nu vanaf zien. Of dat echt zo is zal over een paar weken blijken.

InterDigital is dus een gewilde overnamekandidaat voor veel IT-bedrijven en omdat er zoveel gegadigden zijn, is de race nog lang niet gelopen. De komende weken wordt duidelijk wie de ruim 8800 patenten van InterDigital aan zijn collectie mag toevoegen.