1 min

De Metro-browser van Windows 8 zal geen Flash ondersteunen in Internet Explorer 10. Wel is de ondersteuning voor HTML 5, CSS3 en Javascript flink uitgebreid. Deze strategie is gekozen met het oog op energieverbruik, stabiliteit en de beveiliging, aldus Microsoft op hun Windows blog.

Uit analyse van het Windows 8-team blijkt dat bij de 97.000 populairste websites ter wereld waar flash wordt gebruikt, HTML 5 voor 62% een alternatief kan bieden voor flash. Het grootste aanbod flash op deze websites bestaat uit video’s. De desktopversie van de Internet Explorer 10 browser van Windows 8 zal wel Flash en andere plugins ondersteunen.

Ondanks deze bekendmaking stelt Adobe in een blogpost dat Flash een goede toekomst heeft op Windows-desktops, ook met Windows 8. Voor tablets ligt dat wat anders, flash-maker Adobe verwacht dat Flash-apps naar Metro komen via Adobe AIR. Die Adobe Integrated Runtime draait webcontent, waaronder Flash, buiten de browser.

Adobe vervolgt de blogpost over Windows 8 en Metro met de mededeling dat het technologieneutraal is. De softwarefabrikant wil content-uitgevers en developers helpen om hun gebruikers te voorzien van de ‘rijkste ervaringen’, onafhankelijk van de technologie. Dat omvat wat Adobe betreft HTML5 én Flash. "We werken hecht samen met Microsoft, Google, Apple en anderen in de HTML-gemeenschap om innovatie in HTML5 te stimuleren."