2min

Gisteren schreef Techzine dat Apple zich voor de rechter moet verantwoorden. Niet voor vermeende patentinbreuk op technologieën van Samsung, maar van VIA. Dit technologiebedrijf heeft rechtszaken aangespannen tegen Apple vanwege patentschending in diverse Apple-producten. Marktwatchers zijn optimistisch dat VIA deze rechtszaken zal gaan winnen.

Cher Wang zit zowel in het bestuur bij VIA als HTC. Het zou daarom aannemelijk zijn dat zij daarom nu ook namens VIA een rechtszaken aanspant tegen Apple. VIA Technologies zegt dat de rechtszaken niets hebben te maken met de lopende rechtszaken tussen Apple en HTC. VIA heeft twee rechtszaken aangespannen tegen Apple: een bij de International Trade Commission (ITC) en een bij de rechtbank in Delaware. HTC heeft momenteel vier rechtszaken lopen tegen Apple in de VS. Het technologiebedrijf beschuldigt Apple van patentinbreuk op apparaten die op het besturingssysteem iOS lopen.

Marktwatchers geloven dat VIA zeker succesvol zal zijn in de rechtszaken tegen Apple als het daarbij ook steun krijgt van Google. Begin deze maand schoot het internetbedrijf HTC te hulp door negen patenten door te verkopen aan het technologiebedrijf.

VIA Technologies heeft een patentportfolio dat bestaat uit zo’n 5000 patenten. VIA beweert dat Apple met haar Ax chips inbreuk maakt op drie van deze patenten. Daarom eist de chipfabrikant dat alle producten die deze chip bevatten uit de handel worden gehaald en niet langer verkocht mogen worden. Dat zou de nekslag voor Apple betekenen aangezien iPhones, iPads, iPods en Apple TV’s op deze chip werken.