1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Na Duitsland ontstaat er nu ook ophef over de digitale spionagemethode in Nederland. Vorige week werd bekend dat Duitsland spionagesoftware gebruikte die niet is toegestaan door de wet. Een woordvoerder van het Duitse bedrijf DigiTask, het bedrijf dat de software maakte, liet weten dat de spyware ook aan Zwitserland, Oostenrijk en Nederland is verkocht.

Afgelopen maandag berichtten we over de spionagesoftware die gebruikt zou worden door de Duitse overheid. De hackersvereniging CCC wist de software in handen te krijgen en kwam tot de conclusie dat de software niet genoeg beveiligd was en dat er meer spionagemogelijkheden mogelijk mee zijn dan de wet toestaat.

Voor D66 is dit genoeg aanleiding om Kamervragen te stellen aan de minister van Veiligheid en Justitie. De partij wil weten of Nederland inderdaad de brakke Duitste software heeft gekocht. Verder wil ze inzicht in het daadwerkelijk gebruik van de spyware door opsporingsdiensten en welke wettelijk waarborgen er zijn om dat gebruik te beperken.

In de politiek is de inzet van spyware in het verleden meerdere malen bevestigd. Zo meldde de Raad van Hoofdcommissarissen in 2008 dat de politie gebruikmaakt van spyware om verdachten op te sporen. Deze praktijken konden destijds op steun van de tweede kamer rekenen. "Voor ons is het een digitale inkijkoperatie. Uiteindelijk wil je toch criminaliteit aanpakken", stelde Arda Gerkens, destijds SP-Kamerlid.