2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Microsoft zal zich deze week in de rechtbank van Utah opnieuw moeten verdedigen. De rechtszaak is aangespannen door het technologiebedrijf Novell, dat beweert dat Microsoft de lancering van het besturingssysteem Windows 95 destijds opzettelijk heeft uitgesteld om financiële schade toe te brengen aan Novell.

De rechtszaak is in 2004 al aanhangig gemaakt bij de rechter. Toch hoeft Microsoft zich deze week pas te verantwoorden tegenover de rechter. De aanklager beschuldigt Microsoft ervan dat het Windows 95 "opzettelijk" later op de markt heeft gebracht "om de verkoop van WordPerfect en andere Office regelateerde applicaties van Novell te onderdrukken", aldus de aanklacht.

Novell eist daarom een schadevergoeding van Microsoft tussen de 500 miljoen en 1,2 miljard dollar. Saillant detail is dat Novell WordPerfect en zijn Quattro Pro applicatie in 1996 aan Corel heeft verkocht. Desondanks meent Novell dat het recht heeft op een aanzienlijke financiële compensatie van Microsoft. De advocaat van Novell is ervan overtuigd dat de rechter het technologiebedrijf in het gelijk zal stellen.

Microsoft beweert bij hoog en laag dat het uitstellen van Windows 95 niet bedoeld was om Novell en de business voor WordPerfect schade toe te brengen. Het bedrijf wist op dat moment niet welke functies ze wel en niet aan het besturingssysteem zouden toevoegen.

Naar verwachting zal de rechtszaak ongeveer acht weken duren. Een van de mogelijke getuigen is Bill Gates, een van de oprichters van het computerconcern Microsoft.

Dit is niet de enige rechtszaak die momenteel loopt tegen Microsoft. Eind augustus daagde een advocaat het computerbedrijf voor de rechtbank. Microsoft zou volgens hem trackingsoftware hebben ingebouwd in het mobiele besturingssysteem Windows Phone. Zelfs als gebruikers deze software uitschakelen blijft Microsoft ze via de camerasoftware op de voet volgen. Een week later kwam Microsoft met een persverklaring waarin ze ontkende gebruik te maken van trackingsoftware. "Wij nemen de privacy van onze klanten heel erg serieus", aldus de verklaring. Eind september gaf Microsoft alsnog toe dat het ongevraagd locatiegegevens verzamelt van haar gebruikers. Maar dat zou niet bewust gebeuren, maar het gevolg zijn van een bug. Microsoft heeft beloofd dat dit vanaf Windows Phone Mango niet langer zal gebeuren.