2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Gisteren presenteerde ABI Research een onderzoek waaruit bleek dat Android de marktleider is als het gaat om het totale aantal app-downloads. Het besturingssysteem van Google blijft echter wel achter qua aantal downloads per gebruiker.

Google’s besturingssysteem Android beslaat 44 procent van alle mobiele downloads wereldwijd. iOS van Apple komt volgens de onderzoekers niet verder dan 31 procent.

De open source strategie van Google is volgens hen de belangrijkste factor voor dit succes. "Hierdoor is Android op meer toestellen geïnstalleerd. Dit heeft ontwikkelaars ertoe aangezet om meer mobiele apps aan te bieden op de Android Market. Deze omstandigheden verklaren waarom Android de nieuwe marktleider is op de mobiele applicatiemarkt", aldus onderzoekster Lim Shiyang.

Een andere medewerker voegt eraan toe dat Android wel achterblijft als het gaat om het gemiddeld aantal downloads per consument. iPhone-gebruikers downloaden gemiddeld twee keer zoveel apps per gebruiker als bezitters van Android-toestellen. Apple heeft een veel uitgebreidere bibliotheek aan apps dan Android. Gebruikers zijn daarvoor gevoelig en downloaden daarom gemiddeld meer apps per gebruiker. In de toekomst zal dit volgens de onderzoekers oplopen naar een verhouding van 3:1.

In het eerste kwartaal verscheepte Apple 15 procent meer iPhones dan vorig jaar. Het tweede kwartaal kwam deze groei niet verder dan 9 procent. Google vervoerde in het eerste kwartaal 20 procent meer smartphones met het besturingssysteem Android. In het daaropvolgende kwartaal steeg de groei tot maar liefst 36 procent.

Volgens de onderzoekers zullen gebruikers dit jaar in totaal 29 miljard apps downloaden. Vorig jaar kwam dit aantal niet hoger dan 9 miljard downloads.