1 min

China wilt de verspreiding van informatie nog verder in ‘goede’ banen leiden. Dit gaan ze doen door sociale media en chatprogramma’s strenger te controleren. Aldus de regerende Communistische Partij.

Vandaag heeft China’s communistische partij in haar krant gepubliceerd dat er strenger gecontroleerd gaat worden op sociale media. De machthebbers tonen de afgelopen maanden steeds meer wantrouw richting het internet. Vooral via sociale media kunnen afwijkende meningen snel verspreidt worden. Met name de microblogsite Twitter en de Chinese variant hierop zijn volgens de communistische partij de boosdoener. Inmiddels tellen deze websites ongeveer 200 miljoen Chinese leden en worden er elke dag tientallen miljoenen berichten geplaatst.

Op welke manier het strenge toezicht zal plaatsvinden maakt de Communistische Partij niet bekend. Het lijkt er sterk op dat China de vrijheid van meningsuiting verder wil inperken uit angst dat de Arabische Lente overslaat naar China. Het waren immers sociale netwerken als Twitter en Facebook die een grote rol hebben gespeeld bij de burgeropstanden in Tunesië en Egypte.